Paroubek: O podobě státního rozpočtu rozhodnou voliči

27.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. srpna (ČTK) - Případné změny v návrhu rozpočtu na příští rok, jak ho připravuje úřednická vláda Jana Fischera, se podle šéfa sociálních demokratů Jiřího Paroubka stanou námětem voleb. Nová vláda by nicméně měla ctít kontinuitu a vycházet z návrhu ministra financí Eduarda Janoty. Novinářům to řekl Paroubek po dnešní schůzce s Fischerem a Janotou.

Paroubek neprozradil, jakými opatřeními Janota chce rozpočet naplnit, řekl pouze, že by podpořil progresivní zdanění a naopak, pokud se ČSSD stane vládnoucí stranou, nedovolí navyšování DPH. Od Janoty si vyžádal souhrnný materiál, dostat by ho měl v neděli.

Fischer s Janotou se dnes ještě před schůzkou s Paroubkem setkali v Kramářově vile také s šéfem ODS Mirkem Topolánkem. Jednání tak bylo věcnější, komentoval Paroubek fakt, že lídři největších parlamentních stran nediskutovali o rozpočtu s premiérem a ministrem financí společně. Obě schůzky trvaly zhruba půl hodiny.

"Doporučil jsem, aby ty zákony, které chce pan ministr navrhnout byly děleny, to znamená, aby se o nich dalo hlasovat zvlášť," uvedl Paroubek s tím, že o návrzích bude informovat vedení ČSSD.

Janota k tomu uvedl, že existují dvě varianty. Buď vláda předloží zákony v jednom balíku s tím, že by pak deficit rozpočtu mohl být kolem 160 miliard korun, nebo předloží návrh respektující současné zákony, v tom případě by deficit činil 230 miliard korun. Žádné podmínky nebo návrhy podle něj ze strany politiků při jednání nezazněly.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK