Fiamm potvrdil ukončení výroby baterií v Akumě, propustí 200 lidí

27.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mladá Boleslav 27. srpna (ČTK) - Italský koncern Fiamm dnes oficiálně potvrdil, že ve své dceřiné mladoboleslavské společnosti Akuma ukončí výrobu baterií. O práci tak během následujících 15 měsíců přijde 200 lidí. Důvodem tohoto kroku je podle vyjádření firmy zpomalení automobilového průmyslu.

"Jsme smutní, že musíme toto rozhodnutí učinit. Kvalita naší pracovní síly v Mladé Boleslavi je vynikající. Nicméně nedávný globální útlum na automobilovém a průmyslovém trhu postihl celý náš sektor a všichni musíme dělat nepopulární kroky, tak abychom docílili vyváženosti nabídky a poptávky a našli způsoby, jak snížit náklady na udržitelnou úroveň pomocí komplexní analýzy naší průmyslové výroby," řekl Paolo Candotti, ředitel lidských zdrojů Fiamm Group.

O práci postupně přijde 200 lidí. Dalších 130 zaměstnanců, kteří pracují v továrně na výrobu antén a kabelů, budou v budoucnosti pokračovat a zůstanou zaměstnáni. Společnost uzavře také jeden svůj závod v Itálii. Výroba průmyslových baterií tak bude centralizována do jedné továrny v Itálii.

"O situaci hovoříme se starostou města, zástupci odborů a místními občanskými organizacemi, abychom společně našli cesty, jak zmírnit dopady propouštění. Situaci jsme s nimi konzultovali od okamžiku, kdy bylo rozhodnutí nevyhnutelné, a chceme sehrát aktivní roli v nalezení způsobů, jak zaměstnancům Akumy najít další uplatnění," dodal Candotti. Primátor Boleslavi Raduan Nwelati chce informace o jednání s firmou zveřejnit na páteční tiskové konferenci.

Společnost Akuma letos slaví 106 let od svého vzniku. Od roku 1998 je součástí italského koncernu Fiamm, který je celosvětovým lídrem na trhu houkaček a významným výrobcem průmyslových baterií, startovacích baterií, klaksonů a autoantén.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK