První let letadla Boeing 787 se má uskutečnit do konce roku

27.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 27. srpna (ČTK) - První let nového letounu Boeing 787 Dreamliner se má uskutečnit ještě do konce letošního roku. První majitelé se letadla dočkají ve čtvrtém čtvrtletí příštího roku. Uvedl to americký výrobce letadel v dnešním prohlášení. Boeing již odložil první zkušební let svého nového letounu pětkrát.

Společnost také uvedla, že ve třetím čtvrtletí zaúčtuje kvůli programu 787 mimořádné náklady před zdaněním v objemu 2,5 miliardy USD (asi 44,5 miliardy Kč), napsala agentura AP.

Podle původních plánů měla firma dodat první letoun 787 japonské letecké společnosti All Nippon Airways již loni v květnu. První let se měl původně uskutečnit již v létě 2007. Zpoždění mimo jiné způsobily problémy s dodavateli, nedostatek součástek, pozdější změny designu, stávka mechaniků a problémy ve výrobě.

Model 787 Dreamliner je prvním komerčním letadlem na světě vyrobeným z uhlíkatých vláken namísto hliníku. Je tak výrazně lehčí a odolnější než nynější letadla, a díky tomu má mít i nižší spotřebu paliva a levnější údržbu. Letoun 787 je prvním novým projektem firmy od roku 1995, kdy začal létat model 777.

Boeingu stoupl ve druhém čtvrtletí zisk o 17 procent na 998 milionů dolarů. Dodávky letadel Boeingu za čtvrtletí klesly o jeden kus na 125 strojů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK