Četrans je v insolvenci, dluží prý desítky milionů korun

27.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ústí nad Labem 27. srpna (ČTK) - Ústecký krajský soud dnes zahájil insolvenční řízení se společností Četrans. Vyhověl žádosti firmy Kongresové centrum ILF, které dluží několik desítek milionů korun. Celková ztráta Četrans v polovině letošního roku podle návrhu dosáhla 1,4 miliardy korun. Vyplývá to z údajů zveřejněných v insolvenčním rejstříku. Vyjádření Četransu ČTK zjišťuje.

Krátkodobé závazky Četransu dosahují ke konci června podle návrhu téměř 378 milionů korun. Pohledávka Kongresového centra ILF činí 43 milionů korun, dalších 13 milionů korun jsou úroky a 32 milionů korun smluvní pokuty. Pohledávku Kongresové centrum ILF získalo letos v květnu od ČSOB. Kvůli dluhu již prý byla zahájena i exekuce, ale firma v návrhu tvrdí, že se při ní podařilo vymoci jen část dlužné částky, asi 18 milionů korun.

Hospodaření ústecké dopravní společnosti Četrans skončilo v loňském roce ztrátou 70,2 milionu korun. Společnost loni zahájila revitalizaci a zbavuje se všeho majetku, který nepotřebuje přímo pro své podnikání a další rozvoj. Hodlá se kromě jiných nemovitostí zbavit i administrativní budovy v centru Ústí nad Labem a přesunout vedení společnosti do Lovosic.

Kvůli dluhům vůči leasingovým společnostem vrací v současnosti 70 vozidel. Průměrný počet provozovaných motorových vozidel byl loni 385, nadále firma plánuje provozovat 195 kamionů. Loni pracovalo ve firmě v průměru 705 zaměstnanců, zhruba stovka řidičů i dalšího personálu by měla v budoucnu odejít.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK