ODS i ČSSD rozpočet neodmítají, problémem jsou změny zákonů

27.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. srpna (ČTK) - Předseda ČSSD Jiří Paroubek i předseda ODS Mirek Topolánek neodmítají návrh státního rozpočtu vypracovaného kabinetem Jana Fischera, nechtějí ovšem nyní přijímat žádné legislativní změny. Vyplývá to z dnešního setkání politických lídrů s premiérem a ministrem financí Eduardem Janotou.

Podle Paroubka je třeba ctít kontinuitu a vycházet z návrhu ministra financí Eduarda Janoty. Podle Topolánka by měl být schválen návrh rozpočtu Fischerovy vlády, aby se zabránilo rozpočtovému provizoriu.

Ministr financí ovšem již delší dobu upozorňuje, že bez legislativních změn bude deficit rozpočtu příští rok rekordních 230 miliard korun. Pokud by byly zákony schváleny, mohl by být schodek kolem 160 miliard korun.

Mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob ČTK k dnešní schůzce sdělil, že i "přes vyhýbavý postoj některých politických stran k řešení problémů s rozpočtem", ministerstvo financí udělá vše pro to, aby nestoupl schodek v příštím roce na rekordních 230 miliard korun. Vláda by se nejen kvůli rozpočtu měla podle informací ČTK sejít neformálně v neděli odpoledne.

"Doporučil jsem, aby ty zákony, které chce pan ministr navrhnout, byly děleny, to znamená, aby se o nich dalo hlasovat zvlášť," uvedl Paroubek s tím, že o návrzích bude informovat vedení ČSSD. Zároveň uvedl, že by podpořil progresivní zdanění a naopak, pokud se ČSSD stane vládnoucí stranou, nedovolí navyšování DPH.

Podle předsedy ODS Mirka Topolánka by úřednická vláda měla udělat všechny nelegislativní kroky k redukci schodku státního rozpočtu a pro příští parlament a budoucí vládu připravit návrhy změn legislativních.

"Nová vláda je podle výsledku voleb buď schválí v připravené podobě nebo přijde s vlastními. My navrhujeme schválit rozpočet Fischerovy vlády, protože je to pořád lepší než rozpočtové provizorium," řekl Topolánek.

Janotův předchůdce v ministerském křesle a významný politik nového uskupení TOP 09 Miroslav Kalousek kritizoval především Topolánkův a Paroubkův přístup k řešení problému. "Myslím, že od zodpovědnosti utekli jako malí kluci," řekl ČTK. Podle něj je totiž chybou nechat řešení až na vládu a parlament vzešlé z říjnových voleb. Návrhy Fischerovy vlády by jako balík měl přijmout ještě nynější parlament, míní Kalousek.

V případě, že by politické strany akceptovaly navržená opatření, vláda by chtěla podle Janoty balík zákonů schválit v poslanecké sněmovně ve zrychleném čtení. V opačném případě by kabinet podle Janoty předložil do sněmovny k rozpočtu balíček jen jako své doporučení řešení situace.

Zhoubný je navrhovaný rozpočtový deficit i podle prezidenta Václava Klause. "Já jako bývalý ministr financí bych ho krátil ještě více," uvedl dnes během zahajování výstavy Země živitelka v Českých Budějovicích.

Ministr financí například navrhuje zvýšit dolní sazbu DPH z devíti na 11 procent a horní z 19 na 20 procent. Počítá i s nárůstem spotřební daně z benzinu a nafty o korunu na litr a se snížením výdajů rozpočtu o 40 miliard korun.

Mezi další návrhy na snížení schodku rozpočtu, které se v poslední době objevily, patří zdvojnásobení daně z nemovitosti, snížení příspěvku na stavební spoření o třetinu u všech smluv, nebo stagnace důchodů a platů ve státní správě. "Balíček vytváří vyvážený celek a řeší rozložení toho problému na celu škálu společnosti," uvedl dnes Janota.

Návrh rozpočtu na příští rok musí vláda podle zákona projednat a schválit do 30. září. Protože se ale v říjnu uskuteční předčasné volby, bude muset nová vláda po volbách zřejmě předložit návrh nový.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK