Četrans nesouhlasí s vyhlášeným insolvenčním řízením

28.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ústí nad Labem 28. srpna (ČTK) - Vedení ústecké dopravní společnosti Četrans se domnívá, že nebyl důvod k zahájení insolvenčního řízení na jejich firmu. ČTK o tom dnes firma informovala v tiskovém prohlášení představenstva. Ústecký krajský soud insolvenci na návrh společnosti Kongresové centrum ILF vyhlásil ve čtvrtek. Četrans jí prý dluží několik desítek milionů korun. Celková ztráta Četransu v polovině letošního roku podle návrhu dosáhla 1,4 miliardy korun.

Představenstvo v prohlášení uvedlo, že "považuje insolvenční návrh za šikanózní" a vyzvalo společnost Kongresové centrum ILF, aby ho stáhla. Za této podmínky údajně Četrans veškeré pohledávky uhradí do konce příštího týdne. Četrans prý dluží 39 milionů korun, ale zároveň zpochybňuje smluvní pokutu 32 milionů korun, o kterou se prý soudí.

Četrans ve svém prohlášení tvrdí, že se za posledních osm měsíců podařilo v rámci restrukturalizačního plánu snížit zadlužení společnosti vůči leasingovým společnostem, státu, bance a dalším věřitelům o 128 milionů korun a odvrátit hrozby dalších závazků vůči státu v řádu desítek milionů korun. Kongresové centrum ILF dluh podle podaného návrhu na insolvenci získalo letos na jaře od Československé obchodní banky. Kvůli dluhu již probíhá exekuce. Představenstvo Četransu tvrdí, že exekuce brzdí restrukturalizaci firmy.

Hospodaření ústecké dopravní společnosti Četrans skončilo v loňském roce ztrátou 70,2 milionu korun. Společnost loni zahájila revitalizaci a zbavuje se všeho majetku, který nepotřebuje přímo pro své podnikání a další rozvoj. Hodlá se kromě jiných nemovitostí zbavit i administrativní budovy v centru Ústí nad Labem a přesunout vedení společnosti do Lovosic.

Kvůli dluhům vůči leasingovým společnostem vrací v současnosti 70 vozidel. Průměrný počet provozovaných motorových vozidel byl loni 385, nadále firma plánuje provozovat 195 kamionů. Loni pracovalo ve firmě v průměru 705 zaměstnanců, zhruba stovka řidičů i dalšího personálu by měla v budoucnu odejít.

Četrans v minulosti patřil k nejvýznamnějším přepravním společnostem v Česku. Vznikl v roce 1993 spojením nákladních přeprav společností ČSAD Ústí nad Labem a Plzeň, disponoval zhruba tisícovkou vozidel a měl 3500 zaměstnanců.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK