SZPI odhalila bakterie listerie ve vejci v aspiku od firmy Váhala

29.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 29. srpna (ČTK) - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) odhalila ve vejcích v aspiku od firmy Váhala & spol. z Hustopečí nad Bečvou nadlimitní obsah nebezpečné bakterie listeria. Výrobce proto všechny vejce v aspiku s datem spotřeby 3. září stahuje z trhu, zjistila ČTK na internetových stránkách firmy. Výrobu dočasně zajišťuje z náhradních prostor.

"V letošním roce bylo v akreditované laboratoři vyšetřeno celkem 130 výrobků a stěrů naší společnosti na Listerii monocytogenes a Salmonellu species bez nálezu. Z uvedených skutečností vyplývá, že se celoročně zabýváme monitoringem našich výrobků a vzniklou situaci nepodceňujeme," uvedla firma v prohlášení.

Listerie je běžně v půdě, prachu, povrchových vodách nebo na rostlinách. Přítomnost této bakterie v jídle ještě neznamená akutní nebezpečí, zdraví lidé jí odolají. Onemocnění způsobuje u těhotných žen, novorozenců, seniorů a lidí s oslabenou imunitou, třeba po transplantaci, a u lidí s rakovinou nebo HIV/AIDS.

Nemoc má nejčastěji podobu lehčí chřipky, při těžším průběhu postihnou pacienta bolesti hlavy, křeče a zmatenost. Bakterie může vyvolat i zánět mozkových blan. V minulých letech onemocněly kvůli listerii v Česku řádově desítky lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK