Posuzování nekomplikovaných fúzí ÚOHS bude od úterý jednodušší

30.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. srpna (ČTK) - Antimonopolní úřad bude moci od úterý jednodušeji posuzovat podnikové fúze, které nevyvolávají vážné obavy z narušení hospodářské soutěže. Umožní to vládní novela, která vstoupí v platnost. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) by měl podle předlohy například posoudit žádosti o spojení firem, u nichž nebude mít podezření na možné narušení trhu, už do 20 dnů, nikoli do 30 dnů.

"Cílem je snížit náklady na spojení a urychlit proces posuzování," uvedl již dříve exministr průmyslu a obchodu Martin Říman. Hospodářská komora snahu o zjednodušení fúzí přivítala. Podle jejího prezidenta Petra Kužela činila administrativní zátěž spojená s podáním návrhu firem na fúze za rok 2007 zhruba 4,785 milionu korun.

"Zkrácením řízení v případech, kdy není třeba k fúzi povolení ÚOHS - počet je odhadován asi na třetinu všech případů z celkového počtu navrhovaných fúzí - se tak řízení v jednoduchých případech alespoň zkrátí, což firmám přinese nejen časovou, ale i finanční úsporu," upozornil Kužel .

Novela rovněž v souladu s právem Evropské unie umožní sankcionovat právní nástupce narušitele soutěžního práva. Bude tak možné ukládat pokuty právním nástupcům těch firem, které porušily zákon. Antimonopolní úřad bude také moci určit výši pokuty pro sdružení firem s ohledem na čisté obraty jeho jednotlivých členů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK