Banky dnes naposled vyměňují padesátníky a papírové dvacetikoruny

31.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. srpna (ČTK) - Lidé dnes mají poslední možnost vyměnit si v komerčních bankách padesátihaléře a papírové dvacetikoruny, které obchody přestaly přijímat už před rokem. Další výměna bude možná již jen v sedmi pobočkách České národní banky, které neplatné mince a bankovky budou proplácet ještě dalších pět let do konce srpna 2014.

Částka předložená k výměně u padesátníků v hotovosti se zaokrouhluje na celé koruny dolů. Mince nad zaokrouhlenou sumu se nevyměňuje. Při uložení mincí na účet se připisuje vyměňovaná částka v plné výši, sdělil už dříve ČTK mluvčí ČNB Marek Petruš.

Centrální banka o zrušení padesátníků a papírových dvacetikorun rozhodla kvůli tomu, že přestaly plnit funkci oběživa. Stejný osud už dříve postihl desetníky a dvacetníky, jejichž platnost skončila v říjnu 2003. Lidé si je tak mohou nechat proplatit už jen v ČNB, a to do konce letošního října.

Padesátihaléřů se centrální bance vrátilo sotva 14 procent, uvedla počátkem července. Před rokem při ukončení jejich platnosti jich bylo v oběhu kolem 420 milionů. Hliníkové mince uchovává banka v trezorech, až skončí lhůta pro jejich výměnu, prodá je jako kov. Papírových dvacetikorun bylo na konci loňska v oběhu 5,3 milionu, tedy výrazně méně než kovových. Těch mezi lidmi bylo víc než 145 milionů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK