Japonské akcie po volbách na maximu za 11 měsíců, pak klesly

31.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 31. srpna (ČTK) - Japonské akcie po nedělních parlamentních volbách nejprve vystoupily na nejvyšší úroveň za 11 měsíců, později však klesly. Tlak na tokijskou burzu vyvinul silnější kurz jenu a nový propad akciového trhu v Číně.

Hlavní tokijský index Nikkei 225 v závěru klesl o 0,4 procenta na 10.492,53 bodu. Na počátku obchodování přitom vystoupil až na 10.767 bodů.

Dosud vládnoucí Liberálnědemokratická strana (LDP) v nedělních volbách utrpěla drtivou porážku a s velkou převahou zvítězila dosud opoziční Demokratická strana Japonska (DPJ). Trh na výsledky voleb reagoval jen zpočátku, kdy vidina konce zablokovaného parlamentu poskytla akciím růstový impulz.

Poté se však již podle obchodníků projevil vliv silného jenu a vývoje na čínském trhu. Index burzy v Šanghaji ztrácel v polovině obchodování přes pět procent. Kvůli pevnějšímu jenu oslabovaly zejména akcie vývozců, tedy automobilek a technologických firem.

Jen se dostal vůči dolaru na maximum za sedm týdnů. Reagoval tak na drtivé vítězství DPJ. Ke koupi bezpečné japonské měny nutil investory i propad na čínském trhu.

Dolar oslabil k jenu o zhruba jedno procento na 92,54 JPY, nejníže od poloviny července. Euro kleslo rovněž o procento na 132,44 JPY a proti dolaru bylo nepatrně níže na 1,4287 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK