Bartoň: Nový internet od UPC si za rok koupí desetitisíce lidí

31.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. srpna (ČTK) - Největší tuzemská kabelová firma UPC v úterý začne nabízet internetové připojení o rychlosti až 100 Mbit/s. Do konce roku chce společnost získat několik tisíc zákazníků, v příštím roce plánuje novou službu prodat desítkám tisíc uživatelů. V rozhovoru pro ČTK to uvedl generální ředitel UPC ČR Václav Bartoň.

UPC od září nabídne připojení o rychlosti 100 Mbit/s pod názvem Fiber Power za 1750 korun a přípojku o poloviční rychlosti za 1300 korun měsíčně. Služba bude na začátku dostupná zhruba 800.000 domácnostem zejména ve větších městech, do konce roku se má dostupnost zvýšit na více než 1,1 milionu domácností v dosahu sítí UPC.

UPC, která nyní nabízí připojení o rychlosti maximálně 30 Mbit/s, službu testuje od letošního května. "Spuštění této revoluční nabídky předcházely stamilionové investice do technologií a posilování celé naší páteřní evropské sítě Aorta," uvedl Bartoň.

Podle Bartoně je UPC první velká kabelová skupina, která takto rychlý internet nabídne v masovém měřítku. Podobná služba již běží u sesterských firem v rámci skupiny například v Nizozemsku, Rakousku nebo ve Švýcarsku. Od září UPC službu spouští v Maďarsku a částečně na Slovensku.

Konkurenční technologie ADSL nyní v Česku nabízí rychlost maximálně 20 Mbit/s, největší hráč Telefónica O2 pak 16 Mbit/s za 750 korun měsíčně. Rychlost kolem 100 Mbit/s dosud umožňovaly jen optické rozvody v některých developerských projektech.

"Internet je o rychlosti, o ničem jiném. S provozem a nabídkou nových služeb roste potřeba stahovat stále větší objemy dat, ať už jde o stahování videí či sledování televize," dodal Bartoň. Stomegabitová přípojka umožňuje například stažení filmu v DVD kvalitě za necelých osm minut, hudební album do jedné minuty nebo sledování internetové televize v HD rozlišení

Podle interního průzkumu UPC se na UPC Fiber Power nejvíce těší specializovaní uživatelé, především hráči on line her. Běžní uživatelé mohou paradoxně dosahovat nižších rychlostí kvůli staršímu nebo méně výkonnému počítačovému vybavení. UPC ale bude podle Bartoně doporučovat programy, které umožní kapacitu PC beze zbytku využít.

Internet od UPC využívalo v pololetí přes 350.000 zákazníků. ADSL od O2 mělo ve stejnou dobu 682.000 klientů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK