Americké akcie zahájily obchodování poklesem

31.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 31. srpna (ČTK) - Americké akcie zahájily poslední srpnový den poklesem a na vývoj obchodování má značný vliv propad akciového trhu v Číně. Klesaly především bankovní tituly, které ale minulý týden výrazně zpevnily. Dolů se vydaly i komodity v čele s ropou, jejíž cena klesla o více než čtyři procenta. Klíčový kontrakt na americkou lehkou ropu se tak dostal pod 70 dolarů.

Ve 12:00 EDT (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 9467 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval pokles o 0,8 procenta. Širší index S&P 500 odepsal jedno procento na 1018 bodů, zatímco index Nasdaq Composite oslabil o 1,3 procenta na 2002 bodů.

Výprodej čínských akcií nastolil otázku, zda ceny aktiv nezpevnily v minulých měsících tak výrazně, že nepředběhly předpokládaný rozsah oživení. V důsledku toho se snižují i ceny komodit, takže výprodej na burze nejvíce zasáhl akcie firem z odvětví těžby nerostných zdrojů, klesaly ale také akcie průmyslových firem. Čínské akcie dnes oslabily o 6,7 procenta.

"Investoři ve Spojených státech cítili, že je důležité, aby Čína pomohla vést hospodářské oživení," poznamenal hlavní investiční analytik makléřské společnosti Robert W. Baird & Co Bruce Bittles.

Akciové trhy se letos v březnu ocitly na několikaletých minimem, od té doby ale už velmi výrazně zpevnily. Index S&P 500 vzrostl asi o 50 procent. Akcie bank oslabovaly v obavách, že po vytrvalém růstu už by mohly být předražené, svůj vliv nicméně sehrál i negativní komentář, který má k sektoru společnost Barron's.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK