Úřady práce už vyplatily na náhradách sklářům desítky milionů Kč

31.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. srpna (ČTK) - Desítky milionů korun už vyplatily úřady práce na náhradách mezd zaměstnancům zkrachovalých skláren a porcelánek majetkově propojených skupin Bohemia Crystalex Trading (BCT) a Porcela Plus. Nejdál jsou výplaty na Nymbursku, kde se mzdových náhrad dočkalo už 80 procent bývalých zaměstnanců poděbradských skláren Bohemia a úřad práce na náhradách rozdělil přes 25 milionů korun. Zhruba 60 milionů už rozdělil Úřad práce v Karlových Varech a podle zjištění ČTK se už náhrady začaly vyplácet i v České Lípě.

Podle mluvčí Úřadu práce Česká Lípa Marcely Ottové zatím o náhrady mezd požádalo na 1750 zaměstnanců zkrachovalého Crystalexu a také jeho závodů v Hostomicích na Teplicku, Karolince na Vsetínsku a Vrbně pod Pradědem. "Nárok má podle našich informací zhruba 2000 lidí, mají možnost o náhrady mezd požádat až do 21. září," řekla dnes Ottová. Českolipský úřad začal náhrady na účty rozesílat v polovině srpna. "Zatím jsme vyplatili asi čtyři miliony, odhadujeme, že bude potřeba asi 80 milionů korun," dodala.

Z poděbradských Skláren Bohemia si zatím o náhradu nevyplacených mezd požádalo 452 lidí. "Nárok by mělo mít 504 lidí, předpokládáme, že většina z toho zbytku ještě přijde," řekla ČTK Renata Marešová z nymburského úřadu práce. Úřad prý předá seznam zaměstnanců, kteří dosud o proplacení mzdy nepožádali, odborové organizaci, která by je měla kontaktovat. Náhrady mezd zatím dostalo podle Marešové 410 lidí. "Celkem jsme vyplatili zhruba 25,5 milionu korun," dodala. Úřad odhaduje, že ještě vydá pět milionů.

V Karlovarském kraji požádala o náhradu nevyplacených mezd úřad práce většina z asi 1500 zaměstnanců zkrachovalého Karlovarského porcelánu a Concordie. Podle ředitele karlovarského úřadu práce Kamila Řezníčka už bylo vyplaceno zhruba 60 milionů korun z celkových asi 100 milionů, které porcelánky zaměstnancům dlužily. Svou žádost zatím nepodalo asi 200 lidí.

BCT a Porcela Plus byly ještě loni největším uskupením výrobců užitkového skla a porcelánu v zemi a dohromady zaměstnávaly 7000 lidí. Od loňského září jsou ale v insolvenčním řízení kvůli nedostatku provozního kapitálu. Všechny hlavní podniky už mají nové vlastníky.

Zaměstnanci zkrachovalých skláren a porcelánek mají nárok na náhradu platů za tři měsíce, nejvýše ale na 32.538 korun za měsíc. Výplatu mzdových náhrad umožnila novela insolvenčního zákona, kterou letos schválila sněmovna. Napravila tak některé nedostatky zákona, který řeší od ledna 2008 insolvenci firem. Stát původně odhadoval, že na mzdové náhrady bude potřebovat kolem 90 až 100 milionů korun. Podle přihlášených nároků bude ale třeba asi trojnásobek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK