Analytici: I přes velký propad HDP je budoucnost příznivá

08.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. září (ČTK) - Přes historicky největší propad ekonomiky o 5,5 procenta ve druhém čtvrtletí je obraz tuzemského hospodářství podle většiny analytiků oslovených ČTK poměrně příznivý. Pokles byl totiž způsoben propadem zásob, což vytváří dobré podmínky pro růst v dalších čtvrtletích, uvedli ekonomové.

"Celkově čísla potvrzují naši domněnku, že česká ekonomika opouští recesi, což je velmi pozitivní...Jak je patrné, de facto celý pokles HDP je vysvětlen poklesem zásob, což vytváří příznivé podmínky pro růst v dalších čtvrtletích, kdy by mohlo docházet naopak k jejich obnově," uvedl analytik Komerční banky Jiří Škop. Zároveň upozornil, že kvůli revizím ČSÚ nebude celoroční propad ekonomiky podle jeho odhadu 3,6 procenta, ale spíše 4,5 procenta.

"Přes revizi zůstává obraz české ekonomiky ve druhém čtvrtletí relativně příznivý. Po volném pádu v úvodu roku se ekonomika stabilizovala. Zároveň s tím se dále uvolnil stres na finančních trzích. Většina ekonomických dat naznačuje, že to nejhorší je již za námi," uvedl hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

Zlepšující se výhled pro ekonomiku eurozóny a postupné opětovné naplňování skladů by měly podle Marka pomoci dále zlepšit výkon ekonomiky ve druhé polovině roku. "Nicméně na zaměstnanosti a mzdách se odeznění recese projeví patrně až příští rok. Letos počítáme s poklesem HDP o 4,8 procenta," uvedl.

I podle analytika ČSOB Petra Dufka se tendence v české ekonomice již nezhoršují, i když výsledek za druhé čtvrtletí byl horší než původní odhad. "Výrazný propad vykazují, stejně jako v případě vyspělých zemí, zásoby. Firmy vyprodávaly už dříve vyrobenou produkci a vedle toho omezovaly výrobu novou. Časem tento faktor bude působit pozitivně, protože cyklus zásob bude nutit ekonomiku zásoby opět dorovnat. Není to sice otázka nejbližších měsíců, ale je třeba s tím počítat," uvedl.

Dnešní zpráva pak podle analytičky Raiffeisenbank Heleny Horské posunula ČR v poklesu HDP před Slovensko, jehož ekonomika se ve druhém čtvrtletí propadla o 5,3 procenta. Hlubší pokles o 5,9 procenta pak zaznamenalo Německo a o 7,5 procenta Maďarsko. "Jen Polsko, které se může opřít o velký domácí trh, se hluboké recesi nejspíš vyhnulo," uvedla Horská.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK