Obama: Summit G20 musí položit základy životaschopnému růstu

08.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 8. září (ČTK) - Vůdci zemí skupiny G20 musí na nadcházejícím summitu připravit cestu k životaschopnému růstu a vyhnout se přitom "minulým nerovnováhám". Řekl to v dnešním prohlášení americký prezident Barack Obama.

Světové ekonomiky se již podle Obamy nacházejí v lepší kondici než před rokem, kdy zuřila finanční krize a zavládla hospodářská recese. Napětí na finančních trzích polevilo a finančním institucím se již daří získávat potřebný kapitál, konstatoval Obama.

Práce G20 tím však podle Obamy zdaleka nekončí. Lídři "musí spolupracovat v zájmu soběstačného růstu a zároveň s tím zajistit pravidla, která dokážou takovýmto krizím napříště zabránit", řekl Obama. "Abychom se vyhnuli pastím cyklů bublin a krachů, musíme se vypravit cestou udržitelného růstu a vyhýbat se přitom nerovnováhám minulých dob," dodal. Nic konkrétnějšího podle agentury Reuters nesdělil.

Summit šéfů G20, tedy skupiny předních průmyslových a rozvojových zemí, se uskuteční 24. a 25. září. Přípravou na něj byla víkendová jednání nejvyšších finančních činitelů G20. Ti se v Londýně dohodli, že budou pokračovat v rozpočtových a měnových opatřeních na podporu ekonomiky, dokud nebude zajištěno hospodářské oživení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK