Koruna dopoledne k euru i dolaru oslabila o několik haléřů

09.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. září (ČTK) - Koruna dopoledne mírně oslabuje vůči euru i dolaru, k oběma hlavním světovým měnám o několik haléřů. Krátce před 10:30 vůči euru klesla na 25,54 Kč/EUR, k dolaru byla slabší na úrovni 17,64 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

"Hlavní evropské akciové trhy se inspirovány vývojem v Asii vydaly směrem dolů. To bývá pro středoevropské trhy signál k ústupu z pozic. Dnes však sledujeme zatím jen mírné oslabení," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Podle Markéty Šichtařové z Next Finance by koruna teoreticky měla na dnešní data o vývoji inflace v tuzemsku reagovat oslabením. Meziroční růst spotřebitelských cen podle údajů Českého statistického úřadu zpomalil v srpnu na 0,2 procenta z červencových 0,3 procenta.

"Vyšší pravděpodobnost snížení úrokových sazeb by mohla v očích některých spekulantů korunu učinit méně atraktivní. Makroekonomické indikátory ovlivňují korunu ale v posledních týdnech jen minimálně," uvedla Šichtařová. Koruna podle ní dnes oslabí, ne však kvůli statistice, ale kvůli vývoji na okolních trzích.

Dolar byl dnes několikrát dotlačen nad úroveň 1,4500 USD/EUR. "Zatím se mu však daří bránit oslabení výrazně nad tuto hranici. Momentálně se kurz vrací na 1,4480 USD/EUR a americká měna tak využívá zaváhání evropských akcií. Pokud se obnoví chuť po rizikovějších investicích, dolar se pravděpodobně opět dostane pod tlak," komentoval vývoj Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK