Commerzbank chce co nejdříve splatit veškeré garance od státu

09.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 9. září (ČTK) - Německá Commerzbank hodlá okamžitě splatit veškeré peníze získané od státu jako záruky a nejpozději do roku 2012 odkoupit od státu jeho podíl v bance. Uvedl to dnes generální ředitel banky Martin Blessing.

Druhá největší banka v Německu má splatit státu pět miliard eur (asi 127,2 miliardy Kč), které využila jako záruky při emisi obligací. Německá vláda také letos v lednu výměnou za kapitálovou injekci získala čtvrtinový podíl v bance.

Blessing dnes potvrdil předchozí cíl banky, který počítá s návratem k zisku do roku 2011, případně dříve, pokud to ekonomické podmínky umožní. Akcie Commerzbank na zprávu reagovaly růstem o více než sedm procent.

Podle analytiků se Commerzbank podařilo zajistit hlavní část financí potřebných pro letošní rok a kapitálové trhy fungují celkem dostatečně, takže by se bance mělo podařit získat další hotovost i bez garancí od vlády. Blessing dodal, že banka již neplánuje další emisi obligací za pomoci státu, napsala agentura Reuters.

Commerzbank ve druhém čtvrtletí prodělala 746 milionů eur po zisku 817 milionů eur před rokem. Výsledky byly zasaženy ztrátami ve východní Evropě a v divizi komerčních realit. Ztráta však klesla z 861 milionů eur v prvním čtvrtletí.

Na českém trhu je Commerzbank od roku 1992 a vedle hlavního města má pobočky v Brně, Hradci Králové, Plzni a Ostravě. Banka se orientuje především na velké a střední podniky a nabízí také strukturované a projektové financování a poradenství pro strategické investory.

Od listopadu 2007 působí v České republice ze skupiny Commerzbank ještě nízkonákladová mBank. Do skupiny Commerzbank na tuzemském trhu dále patří společnosti Transfinance, Commerz Real, Euro Hypo a Bank Forum.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK