Výstavba dopravních staveb bude veřejným zájmem, rozhodla sněmovna

09.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. září (ČTK) - Výstavba dopravní a technické infrastruktury bude veřejným zájmem. Při získávání pozemků tedy bude možné použít vyvlastnění. Umožňuje to zákon, který dnes schválila Poslanecká sněmovna a nyní ho dostane Senát. Zákon měl původně pouze urychlit výstavbu rychlostní komunikace R35.

Návrh zákona o urychlení stavby této silnice předložili sněmovně poslanci ze všech sněmovních stran. Komunikace má spojit Liberec přes území Královéhradeckého, Pardubického a Olomouckého kraje s Lipníkem nad Bečvou na Přerovsku.

Sněmovna dnes ale přijala některé body pozměňujícího návrhu Zdenky Dopitové (ČSSD). V předloze nahradila "rychlostní komunikaci R35" obecným termínem "dopravní a technická infrastruktura".

Proti zákonu ostře vystoupil bývalý ministr životního prostředí Martin Bursík (SZ). Podle něho je protiústavní a pohrozil, že by se jím mohl zabývat Ústavní soud.

Poslanci už potom nehlasovali o jiných návrzích. Podle jednoho z nich se k silnici R35 měla přidat také dálnice D11 směřující na Hradec Králové. Další pozměňovací návrh předpokládal, že se účinnost zákona rozšíří například na dálnice D1, D3 směrující na České Budějovice nebo D8 směřující na sever přes České středohoří a další rychlostní komunikace.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK