Co týden dal?

06.09.2002 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Stejně jako každý týden i tento pátek je pro Vás připraven souhrn nejnovějších ekonomických událostí, které se staly během posledního týdne ve světě, u nás doma  i na našem serveru. Pokud jste přes týden neměli čas vše sledovat, tento souhrn je připraven právě pro Vás.

Posledních 7 dní ve světě

Podle předběžných údajů maďarského statistického úřadu se maďarský hrubý domácí produkt  (HDP) ve druhém čtvrtletí meziročně zvýšil o 3,1 procenta.
V úterý uzavřela Tokijská burza své obchodování na 18letém dnu. Také evropské burzy se pohybují na měsíčních minimech.
Míra nezaměstnanosti ve dvanácti  zemích Evropské měnové unie (EMU) v červenci dosáhla 8,3 procenta, nejvíce nezaměstnaných je ve Španělsku (11,3%), naproti tomu nejnižší mítra nezaměstnanosti 2,4 procenta je v Lucembursku.
Na summitu o udržitelném rozvoji v jihoafrickém Johannesburgu byl oficiálně schválen akční plán OSN na odstraňování chudoby bez ještě většího narušování nynějších přírodních zdrojů planety.
Ceny ropy se ve středu zvedly vzhledem k signálům, že Spojené státy pokročily v přípravách  na vojenský zásah proti Iráku, který je jedním z největších  producentů této suroviny.Britská centrální banka (BOE)  ve čtvrtek oznámila, že ponechává klíčovou zápůjční sazbu na 4,0 procenta, což je nejnižší úroveň za 38 let.
Spojené státy zahájili vojenské operace v Iráku. Asi sto letounů se ve čtvrtek zúčastnilo náletu proti významným iráckým zařízením protiletadlové obrany západně od Bagdádu.


Posledních 7 dní u nás

I celý tento týden je stále ve znamení odstraňování a bilancování škod způsobených povodní.
V pondělí ministerstvo financí   oznámilo, že nižší příjmy než v minulých  měsících a výdaje v souvislosti s povodněmi prohloubily v srpnu deficit státního rozpočtu o 6,1 miliardy korun na 33 miliard .
Od pondělí mají mladí do 36 let možnost požádat o příspěvek k hypotečnímu úvěru na starší nemovitost.
Pražská burza v pondělí klesla na bezmála  měsíční minimum v souladu s vývojem na evropských trzích (Pražská burza klesá na měsíční minimum, objem nízký).
V úterý oznámil Energetický regulační úřad, že cena zemního plynu by měla  ve čtvrtém kvartálu poklesnout v průměru o devět procent. V příštím roce by také mělo dojít ke snížení ceny elektrické energie pro domácnosti nejméně o pět procent.
Ministerstvo financí ve středu  uvedlo, že navrhované změny daňových sazeb, které mají pomoci  financovat následky srpnových ničivých povodní, by měly v příštím roce vynést 10 miliard korun.
Český telekomunikační úřad snížil maximální ceny za propojení telekomunikačních sítí o 30 až 36 procent, což by mohlo znamenat snížení cen hovorného pro koncové zákazníky. Sazba za minutu volání v nejpoužívanějším místním styku poklesla na 41 haléřů z 60 haléřů ve špičce a na 21 z 30 haléřů v době slabého provozu.
Podle informací ČNB do České republiky přitekly za prvních šest měsíců letošního roku přímé zahraniční investice za 186,807 miliardy korun.
Ratingová agentura Standard & Po's (S&P) ve čtvrtek oznámila, že zvýšila hodnocení dlouhodobých a krátkodobých závazků i vkladových certifikátů tří českých bank a to Československé obchodní banky, Komerční banky a Česká spořitelny.
Podle informací MMR CR se nemusí pojištění obávat, že budou muset při čerpání státních dotací na opravu povodní poškozených obydlí  vracet část obdrženého pojistného.

Posledních 7 dnů na našem serveru

I tento týden najdete na našem serveru mnoho zajímavého.
Září je pro všechny spojeno se začátkem školního roku. Nezapomněli jsme ani my a provedli jsme aktualizaci studentských účtů a účtů pro mladé. Aktualizovány byly také účty pro fyzické osoby
V sekci Bydlení přibyla další rada do Rádce, tentokrát se dovíte: Co dělat, když chcete obnovit stavbu po povodni?
Od tohoto týdne mohou mladí do 36 let žádat o příspěvek ke splátce hypotečního úvěru.

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU