Nová křižovatka usnadní přístup k brněnskému výstavišti

10.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 10. září (ČTK) - V Brně dnes skončila rekonstrukce křižovatky u 4. brány veletržního areálu, která je součástí velkého městského okruhu. Stavba výrazně usnadní přístup k výstavišti. Stovky aut a kamionů mířících na veletrhy již nebudou křížit frekventovaný velký městský okruh, který je nově veden na 144 metrů dlouhé estakádě. Přínosy nové mimoúrovňové křižovatky prověří již za několik dní jedna z největších veletržních akcí v Brně Mezinárodní strojírenský veletrh.

Náklady dosáhly 180 milionů korun, třetinu z nich uhradilo město Brno.

Původní křižovatka z roku 1970 již kapacitně nestačila nárůstu dopravy na velkém městském okruhu. Při konání velkých veletržních akcích vznikaly na silnicích kilometrové kolony. Nyní již auta mířící na výstaviště křížit frekventovanou víceproudou silnici nemusejí. Jízdní pás ve směru z ulice Poříčí na ulici Bauerova ve směru na Pisárky byl navýšen na mostní konstrukci, pod níž probíhají příjezdové cesty na výstaviště a přilehlá parkoviště. Původní křižovatku nahradil kruhový objezd.

Součástí stavby byly i opravy inženýrských sítí, veřejného osvětlení a protihlukových stěn.

Výstavba brněnského velkého městského okruhu je státní investicí a spravuje ji Ředitelství silnic a dálnic. Brnu okruh, jímž by se dalo rychle objet širší centrum města, stále chybí. Předloni stavbaři dokončili mimoúrovňovou křižovatku v ulici Hlinky nedaleko Žabovřesk, loni zahájili ražbu tunelů Dobrovského na druhém konci městské části. Když nenabere stavba zpoždění, bude silnice otevřená v roce 2011. Náklady na její stavbu se odhadují na 6,5 miliardy korun. Celý okruh by měl být dokončen nejdříve v roce 2026.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK