Koruna dnes oslabila k euru i dolaru, na odklad voleb nereagovala

10.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. září (ČTK) - Koruna během dnešního obchodování oslabila k euru i dolaru. Krátce po 16:30 byl kurz ve srovnání se středečním závěrem vůči euru o osm haléřů slabší na 25,50 Kč/EUR. K dolaru koruna ztratila 13 haléřů na 17,55 Kč/USD, vyplývá ze serveru Patria Online.

"Trh s korunou bezprostředně po vyhlášení Ústavního soudu (ÚS) nereagoval a ta se drží na 25,50 koruny k euru. Existuje totiž stále šance na uspořádání voleb začátkem listopadu," uvedl Radim Dohnal ze společnosti Saxo Bank. Hlavním faktorem pro kurz je podle něj nadále vztah k riziku, kdy očekávaný výprodej akcií by korunu oslabil. "Koruna může dále reagovat spíše na základě komentářů hlavních politických stran," doplnil Dohnal. Také podle Tomáše Vlka ze společnosti Patria Finance nechává odklad voleb korunu chladnou a její ztráty nenarůstají.

ÚS dnes na návrh nezařazeného poslance Miloše Melčáka zrušil ústavní zákon o zkrácení volebního období Poslanecké sněmovny. Volby tak budou později, pravděpodobně v listopadu. Rozhodnutí prezidenta o vyhlášení voleb na 9. a 10. října kvůli dnešnímu zásahu ÚS pozbylo platnost.

Podle Josefa Němého z investičního bankovnictví Komerční banky absence nových makroekonomických dat a kurzotvorných faktorů vedla k tomu, že se kurz koruny vůči euru ani dnes nijak výrazně neodpoutal od hladiny 25,50 Kč/EUR. "Stagnace koruny vůči euru znamenala ve srovnání s okolními měnami regionu lepší výkonnost, polský zlotý i maďarský forint dnes totiž proti euru mírně ztrácely, zejména během dopoledne," dodal Němý.

Americký dolar se vůči euru krátce po 16:30 obchodoval na 1,4554 USD/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK