Akcie v Tokiu oslabily, exportérům ublížil silný kurz měny

11.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 11. září (ČTK) - Akcie na burze v Tokiu v pátek přerušily růstovou sérii a vydaly se dolů. Kvůli silnému jenu klesaly například akcie vývozců, výprodej byl ale podle analytiků také výsledkem vypořádání termínových kontraktů. Index Nikkei 225 si odepsal 69,34 bodu a den uzavřel slabší o 0,66 procenta na 10.444,33 bodu. Širší index Topix klesl o 0,8 procenta na 950,41 bodu.

Trh ale nechal bez povšimnutí data o vývoji hrubého domácího produktu Japonska, která ukázala, že největší asijská ekonomika ve druhém čtvrtletí vzrostla jen o 0,6 procenta, zatímco předběžná zpráva počítala s růstem o 0,9 procenta. Výsledek byl pro analytiky zklamáním, protože předpokládali, že růst o 0,9 procenta bude potvrzen. V ročním přepočtu ekonomika rostla tempem 2,3 procenta.

"Neřekl bych, že údaje o HDP nemají s poklesem indexu Nikkei vůbec žádnou souvislost, je to ale hlavně výsledek silného jenu, což je dost negativní faktor, pokud myslíte na firemní zisky," podotkl šéf dealingu v makléřské společnosti Jujiya Securities Masajoši Okamoto.

Kurz japonského jenu vůči dolaru vystoupil na sedmiměsíční maximum za 91 JPY/USD. Dolar sice později část ztrát smazal, i tak ale za celý den klesl o 0,6 procenta na 91,15 JPY.

Od konce srpna je kurz jenu nad hodnotami, s nimiž ve svých plánech počítají velcí japonští exportéři. Z toho mají investoři obavy, protože silný kurz měny snižuje zisky firem, pokud se tržby v zahraničí přepočtou na domácí měnu a zaúčtují. Z toho důvodu například klesaly akcie automobilky Toyota a řady dalších firem, které většinu produkce vyvážejí.

Zatímco dolar na devizových trzích klesl vůči koši měn na letošní minimum, euro je naopak na rekordu. K poklesu dolaru dnes přispěla i příznivá statistika z Číny, která zvyšuje naděje na další zotavení ekonomiky.

Dolarový index klesl až na 76,548 bodu, což je nejnižší hodnota od loňského září, později se ale ustálil na 76,573 bodu. Za celý den tak ztratil 0,2 procenta. Euro k dolaru zpevnilo o 0,2 procenta na 1,4616 USD, během obchodování ale vystoupilo až na 1,4622 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK