Koruna na závěr týdne mírně posílila k euru i dolaru

11.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. září (ČTK) - Česká měna na závěr týdne mírně posílila k euru i dolaru. Krátce po 16:30 byla ve srovnání se čtvrtečním závěrem vůči euru o šest haléřů silnější na 25,44 Kč/EUR. K dolaru zpevnila o deset haléřů na 17,45 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

Podle Jiřího Škopa z investičního bankovnictví Komerční banky patřilo obchodování vůči euru k těm klidnějším, koruna se pohybovala blízko úrovně 25,50 koruny za euro s tendencí mírně posilovat. "Nejnižší obchod proběhl za 25,45 Kč/EUR. Polský zlotý a maďarský forint oslabily," doplnil Škop.

Příští týden přinese z pohledu devizového trhu podle Škopa nepříliš zajímavá data červencových maloobchodních tržeb, která budou zveřejněna v pondělí, a srpnových cen průmyslových výrobců.

"Kurz koruny zůstane krátkodobě pod vlivem regionálního sentimentu, který působí v poslední době pozitivně. Krátkodobě tedy nevylučujeme posílení koruny směrem ke 25 korunám za euro," uvedl Škop s tím, že v horizontu do konce roku očekává globální korekci pozitivních očekávání. "Může se ukázat, že fiskální stimuly mají pouze dočasný efekt. V kombinaci se zhoršujícím se stavem veřejných financí to nebude vytvářet z pohledu české měny příliš povzbudivé prostředí," míní Škop.

Dolar se dnes vůči euru krátce po 16:30 obchodoval na 1,4600 USD/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK