Rok od krize: Hypotéky propadly, banky zastavily růst

13.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. září (ČTK) - Propad prodeje hypoték občanům v důsledku zpřísnění úvěrových podmínek ze strany bank a zastavení růstu ziskovosti bank a spořitelen. Takové jsou roční účinky globální finanční krize, která ale podle analytiků dopadla na český bankovní sektor jen nepřímo a na rozdíl od zahraničí nijak fatálně. Vyplývá to z ankety ČTK.

Světová finanční krize naplno propukla loni v září, kdy americká vláda oznámila, že převezme kontrolu nad polostátními hypotečními agenturami Fannie Mae a Freddie Mac. Finanční krize se postupně přelila do reálné ekonomiky.

V tuzemském bankovnictví se nekonaly žádné krachy a banky, až na výjimky, nadále vlastníkům vydělávají. České banky totiž podle analytiků vstoupily do krize dobře kapitálově vybavené a s malou mírou investic do problémových finančních nástrojů. Převis vkladů nad úvěry je učinil nezávislé na mezibankovním trhu, který zamrzl a zdroje na něm podražily.

"Český bankovní sektor tak i přes očekávané další problémy přežije současnou ekonomickou krizi ve zdraví a v relativně dobré kondici. Českým bankám hrozí pouze snižování zisků, nikoliv ztráty," uvedl analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka.

Banky a stavební spořitelny na tuzemském trhu v pololetí vydělaly celkem 26,6 miliardy korun, což bylo stejně jako do konce června loni. Chování bank je ale jiné. "Banky jsou více obezřetnější, začal se objevovat jev, kdy banky ne vždy reflektovaly vyhlašovanou sazbu ČNB. Důvodem je mimo jiné střádání rezerv na budoucí možné opravné položky," uvedl analytik firmy AWD ČR Stanislav Beran.

Nejvíce se obezřetnost bank při úvěrování projevila na objemu poskytnutých hypoték. Ty meziročně spadly o zhruba třetinu a za celý rok by objem hypoték mohl podle odhadů nejvýše činit 90 miliard korun. Loni to bylo 114 miliard korun a předloni rekordních 142 miliard. Část klientů místo hypoték začala využívat úvěrové produkty na bydlení u stavebních spořitelen.

Svůj díl na vývoji hypoték mají i trh nemovitostí a celková nejistota. "Klienti v letošním roce více vyčkávají, čekají na pokles úrokových sazeb, svou roli jistě hraje i obava z vývoje ekonomické situace a budoucí schopnosti hypotéku splácet," doplnil Beran.

Nástup krize asi přišel před tím, kdy se i v Česku mohly objevovat více rizikové hypotéky. "Český hypoteční trh se před krizí blížil do období, kdy se dal očekávat nástup různých nestandardních hypoték včetně těch, které v USA a západní Evropě způsobily problémy. Nyní je zřejmé, že tímto směrem české banky již v dohledné době jít nemohou," poznamenal Hatlapatka.

Lze však čekat narůstající problémy u spotřebitelských úvěrů. "Ty jsou více citlivé na vývoj nezaměstnanosti a obecně ekonomické situace a navíc nejsou zajištěny tak, jako je tomu u hypotečních úvěrů," řekl Hatlapatka.

Celkový objem nesplácených úvěrů v ekonomice podle analytiků poroste. Již na konci června ztráty ze znehodnocení úvěrů a jiných pohledávek u bank vzrostly na 13,3 miliardy korun, zatímco o rok dříve činily 4,8 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK