Největší asijské aerolinie JAL shánějí kapitál 2,8 mld. dolarů

13.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 13. září (ČTK) - Největší asijské aerolinie Japan Airlines (JAL) shánějí kapitál 2,8 miliardy dolarů (téměř 49 miliard Kč). Různé informované zdroje dnes uvedly, že se společnost obrátila na finanční instituce i na americké letecké společnosti Delta Air Lines a American Airlines.

Ztrátová japonská společnost chystá reorganizaci a změny chce ohlásit na konci měsíce. V sobotu podnik vydal zprávu, že se k případnému spojení se zahraničními partnery nijak vyjadřovat nebude. Dodal jen, že se zatím o ničem nerozhodlo.

Japonského přepravce postihl propad poptávky za světové hospodářské krize; situaci zhoršily ještě obavy z takzvané prasečí chřipky. Za tři měsíce do června podnik vykázal ztrátu 99 miliard jenů (19 miliard Kč), největší čistou čtvrtletní zprávu ve své evidenci.

Delta je údajně v předběžné fázi jednání o koupi podílu JAL zhruba za 300 milionů dolarů. Delta by se údajně stala největším akcionářem JAL a získala by přístup na letiště Haneda blízko tokijské obchodní oblasti.

Podle jiného informovaného zdroje jedná JAL s American Airlines, rivalem Delty. American by v této variantě vytvořila s JAL společný podnik, aby mu oba přepravci zajistili imunitu před protimonopolními orgány a mohli těsně spolupracovat při sestavování světového letového řádu včetně cen.

Zdroje mluvily v anonymitě kvůli citlivosti tématu. JAL ale prý jednají i s Air France-KLM, největším přepravcem v Evropě.

JAL odhadují čistou ztrátu za celý fiskální rok do března na 63 miliard jenů. Podnik se proto chystá omezit počty letů a snížit během nynějšího fiskálního roku náklady o 53 miliard jenů. V příštím roce pak chce ušetřit dalších 100 miliard, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK