Japonské akcie kvůli silnému jenu výrazně klesly

14.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 14. září (ČTK) - Japonský akciový trh na začátku týdne klesl o více než dvě procenta. Oslabovaly zejména akcie vývozců, které srážel vysoký kurz jenu. Na devizovém trhu vedle jenu rostl i kurz dolaru.

Hlavní tokijský index Nikkei 225 klesl o 2,3 procenta na 10.202,06 bodu a během obchodování ztrácel až 2,6 procenta. Širší index Topix oslabil o 1,7 procenta.

Růst japonského jenu k dolaru oslabil akcie automobilky Toyota a dalších velkých exportérů, což výrazně podkopalo celý trh. Prudce stouply jen akcie Japan Airlines, které získaly osm procent po zprávách, že ztrátová letecká společnost jedná o investici s American Airlines a Delta Air Lines.

Na devizovém trhu všeobecně rostl americký dolar, který oživil z předešlých propadů. Výrazný byl jeho růst zejména k australskému a novozélandskému dolaru, hlavním zástupcům komoditních měn a měn s vysokými úrokovými výnosy.

Podle analytiků je však dnešní oživení dolarů jen dočasné a je vedeno snahou spekulantů zajistit si pozice po poklesu americké měny na roční minima. Japonský jen se však dostal k dolaru na sedmiměsíční maximum, protože mu pomohl pokles ostatních hlavních měn k dolaru.

Ke konci tokijského obchodování dolar k euru posílil o 0,2 procenta na 1,4541 USD, k jenu však oslabil o 0,2 procenta na 90,52 JPY. Dolarový index vůči koši šesti měn oživil z ročního minima a stoupl o 0,4 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK