ČSÚ: Tržby v maloobchodě v červenci klesly jako v červnu o 4,9 pct

14.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. září (ČTK) - Celkové maloobchodní tržby v červenci bez sezonního očištění meziročně klesly o 4,9 procenta, stejně jako v předchozím měsíci. Tržby v maloobchodě klesly již podesáté za sebou. Největší podíl na meziročním poklesu měl opět prodej motorových vozidel a nepotravinářského zboží. Uvedl to dnes Český statistický úřad.

Tržby včetně maloobchodního prodeje pohonných hmot, avšak bez prodeje aut a jejich oprav, byly nižší o desetinu procenta, z toho za nepotravinářské zboží klesly o čtyři procenta, za pohonné hmoty naopak vzrostly o pět procent a za potraviny o 2,9 procenta.

Tržby za prodej a opravy motorových vozidel se meziročně bez očištění snížily o 15,4 procenta, v tom za prodej motorových vozidel o 16,8 procenta a za opravy o 8,1 procenta.

Po očištění o sezónní vlivy, kalendářní a pracovní dny se červencové tržby v maloobchodě včetně motoristického segmentu meziročně snížily o 3,1 procenta, proti červnu naopak stouply o 1,1 procenta. Letošní červenec měl o jeden pracovní den méně než loňský, uvedl ČSÚ.

Sezónně očištěné tržby za prodej a opravy motorových vozidel meziročně klesly o 12,05 procenta a meziměsíčně se snížily o 0,3 procenta. V maloobchodě včetně prodeje pohonných hmot se očištěné tržby zvýšily proti červenci 2008 o jedno procenta a proti předchozímu měsíci o 1,6 procenta.

Výrazně se v červenci snížil prodej výrobků pro domácnost a potravin ve specializovaných prodejnách, klesl o 10,4 procenta, respektive o 8,3 procenta. Rostly naopak tržby podnikům s prodejem farmaceutického, zdravotnického a drogistického zboží o 4,6 procenta, oděvů a obuvi o 4,3 procenta, dále nespecializovaným prodejnám s převahou potravin o 3,9 procenta a maloobchodu s počítačovým a komunikačním zařízením o 1,3 procenta.

Cenový deflátor ke stejnému období předcházejícího roku byl 94,5 procenta. Nejvíce klesly ceny pohonných hmot (o 19,2 procenta), počítačových a komunikačních zařízení (o 9,6 procenta), použitého zboží (o 6,6 procenta), oděvů a obuvi (o 4,3 procenta) a zboží v nespecializovaných prodejnách (o 4,1 procenta). Rostly naopak zejména ceny léků, zdravotnických potřeb a kosmetiky (o 1,4 procenta) a za potraviny ve specializovaných prodejnách (o 0,7 procenta).

Podle údajů zveřejněných Eurostastem vzrostly v červenci sezónně očištěné tržby v maloobchodě, tedy tržby včetně maloobchodního prodeje pohonných hmot, avšak bez prodeje aut a jejich oprav, reálně meziměsíčně o 0,2 procenta, meziročně po očištění o pracovní dny naopak klesly o 0,9 procenta. Nejrychleji rostly tržby v Belgii (o 4,8 procenta), ve Švédku (o 4,6 procenta) a v Polsku (o 4,4 procenta), nejvíce se snížily v Lotyšsku (o 29,5 procenta) v Estonsku (o 20 procent) a v Litvě (o 19,1 procenta).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK