Ve druhém čtvrtletí v EU ubylo takřka 1,5 milionu zaměstnaných

14.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 14. září (zpravodaj ČTK) - Počet zaměstnaných lidí se ve druhém čtvrtletí letošního roku snížil v Evropské unii ve srovnání s prvními třemi měsíci roku o 1,44 milionu. V zemích eurozóny pokles činil 702.000. Informoval o tom dnes Evropský statistický úřad (Eurostat).

V České republice pokles počtu zaměstnaných podle Eurostatu byl 0,8 procenta, na Slovensku 0,6 procenta.

Pokles zaznamenali evropští statistici mezičtvrtletně i v předchozím kvartálu. V Evropské unii dosáhl 0,8 procenta a v zemích platících eurem 0,7 procenta.

Snížení zaměstnanosti podle Eurostatu zasáhlo ve druhém čtvrtletí prakticky všechny sektory ekonomiky, která se nyní vypořádává z následky nejhorší hospodářské krize v unijní historii. Výjimkou v tom byly jen některé služby, jako třeba zdravotnictví a vzdělání a také veřejná správa. Tato oblast označovaná souhrnně jako "jiné služby" narostla o 0,5 procenta v eurozóně a o 0,4 procenta v zemích 27členného bloku.

Proti stejnému čtvrtletí loňského roku zaměstnanost mezi dubnem až červnem letoška propadla o 1,8 procenta v eurozóně a o 1,9 procenta v celém bloku.

Evropští statistici odhadli, že ve druhé čtvrtině letošního roku v EU pracovalo přibližně 222,7 milionu lidí a v eurozóně 145,6 milionu lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK