NERV předložením zprávy o problémech ekonomiky ukončil činnost

14.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 14. září (ČTK) - Národní ekonomická rada vlády (NERV) předložením Závěrečné zprávy s ekonomickými doporučeními ukončila svoji činnost. Dnes to na tiskové konferenci v rámci Mezinárodního strojírenského veletrhu uvedl člen NERV Vladimír Dlouhý. NERV vznikla v lednu 2009 jako poradní orgán předsedy vlády ČR s cílem připravit protikrizová opatření vlády ČR. Po ustavení přechodné vlády bylo rozhodnuto, že rada připraví zprávu, která se soustředí na problémy střednědobého vývoje české ekonomiky.

"Členové NERVu předložením této zprávy považují svoji práci za ukončenou. Zpráva je pouze vybraný okruh problémů. Například se vůbec nezmiňujeme o problematice eura," uvedl Dlouhý. Zároveň uvedl, že problémy a řešení navrhované v závěrečné zprávě nejsou z drtivé většiny nové.

Dnes zveřejněná zpráva není podle rady ještě úplně konečnou verzí. "Máme představu, že po oponentuře Českou národní bankou, Svazem průmyslu a odborovými svazy uděláme definitivní redakci," uvedl Dlouhý. Zda bude konečná verze zveřejněna bude podle něj záležet na Úřadu vlády.

Závěrečná zpráva obsahuje politická a ekonomická opatření, která by byla z pohledu NERV pro český stát v současnosti nejlepší. Mezi opatření patří například zavedení pětiletých zákonem stanovených výdajových rámců pro jednotlivé resorty, sankce pro ministry a náměstky, kteří rámce nedodrží.

Členové rady se výrazně inspirovaly v navrhovaných řešeních v ekonomickém a politickém systému Finska. Česko by se tak mělo vydat cestou úspor, omezení korupce a zaměření na inovativní obory s vysokou přidanou hodnotou. Finsko prošlo hlubokou krizi v 90. letech, na základě které provedlo výrazné strukturální a ekonomické reformy. "Neidealizujeme Finsko, ale chtěli jsme mít srovnání s dobře řízenou ekonomikou," vysvětlil Dlouhý.

Mezi další opatření patří posílení role ministerstva financí a rozpočtové politiky Česka, možné úspory na stavbě dálnic, přiblížení snížené sazby DPH (dnes devět procent) k základní sazbě (dnes 19 procent).

NERV navrhuje rovněž zvýšení majetkových daní, spotřební daně, daňové úlevy na podporu zaměstnávání osob nově vstupujících na pracovní trh a starších zaměstnanců a úpravy sociálních dávek, které budou stimulovat aktivitu při hledání práce nebo rekvalifikace.

Příjmy státu by mohly být lepší podle rady i díky důslednému prodeji emisních povolenek, a ne jejich rozdáváním. Stát by měl rovněž zrušit podporu vlastnického bydlení a nezvyšovat náklady zaměstnavatelů na jedno pracovní místo. U přímých daní NERV tak spíše navrhuje vyloučení daňových výjimek a rozšíření daňového základu, namísto zvyšování přímých daní.

"Tyto problémy nejsou v drtivé většině případů nové a nejsou nové ani ty návrhy řešení. Jsou to problémy neřešené. Čím později začneme tyto problémy řešit tím dražší to bude," uvedl Dlouhý.

NERV má nyní devět členů. V radě zasedají ekonomové Miroslav Zámečník, Tomáš Sedláček, Pavel Kohout, Vladimír Dlouhý, Michal Mejstřík, Jiří Schwarz, Jiří Weigl, Jiří Rusnok a Petr Zahradník.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK