Americké akcie během dopoledne mírně oslabovaly

14.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 14. září (ČTK) - Americké akcie během dopolední části obchodování oslabovaly, postupně se ale zbavily většiny ztrát a hlavní indexy se pohybovaly v blízkosti předchozího závěru. Za poklesem byly podle analytiků obavy z vyostřeních obchodních sporů mezi Spojenými státy a Čínou, protože USA se chystají zavést vysoká cla na dovoz některých výrobků z Číny.

Ve 12:00 EDT (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 9583 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval pokles o více než 0,2 procenta. Index S&P 500 oslabil o 0,1 procenta na 1042 bodů, index Nasdaq Composite si odepsal rovněž 0,1 procenta na 2078 bodů.

Američané minulý týden rozhodli, že zavedou ochranná cla na dovoz ocelových trubek z Číny, protože američtí producenti si stěžují, že Peking poskytuje čínských výrobcům neoprávněné subvence. O víkendu pak administrativa prezidenta Baracka Obamy sdělila, že zatíží clem také dovoz pneumatik.

Během dopoledne se proto vydaly vzhůru především akcie gumárenských firem, které by měly ze zavedení cel těžit nejvíce. Například Goodyear Tire & Rubber si připsal čtyři procenta, akcie Cooper Tire & Rubber zpevnily dokonce o 11 procenta.

Čína se proti záměru Washingtonu okamžitě ohradila a podala stížnost ke Světové obchodní organizaci (WTO). Krok Spojených států považuje za protekcionismus, který není v souladu s pravidly WTO. Peking zároveň zahájil antidumpingové vyšetřování ohledně dovozu amerických kuřat a autodílů do Číny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK