Obama se kvůli clům na pneumatiky nebojí obchodní války s Čínou

15.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 15. září (ČTK) - Americký prezident Barack Obama si je "absolutně " jistý, že Spojené státy a Čína neupadnou kvůli americkému clu na pneumatiky do obchodní války. Obama v noci v rozhovoru pro televizi CNBC hájil páteční zavedení ochranných cel na čínské pneumatiky, na něž Peking rychle reagoval a obvinil USA z protekcionismu.

Obama náhlé zavedení vysokých cel hájil tím, že šlo o krok, k němuž mají USA právo na základě obchodní smlouvy sjednané před vstupem Číny do Světové obchodní organizace (WTO). "Pokud bychom neuplatňovali pravidla obsažená v našich obchodních dohodách, pak by bylo velmi těžké zachovat si věrohodnost," řekl Obama.

Obama v pátek oznámil, že USA zavedou na čínské pneumatiky od 26. září namísto čtyřprocentní sazby zvláštní cla, která se budou vždy po roce postupně snižovat ze 35 na 30 a 25 procent. Obama tak vyhověl žádosti vlivného odborového svazu United Steelworkers, podle něhož se dovoz pneumatik z Číny od roku 2004 ztrojnásobil a americká ekonomika kvůli tomu údajně ztratila 5000 pracovních míst.

USA rozhodly o clech v době příprav na ekonomický summit skupiny G20, který se uskuteční 24. a 25. září v Pittsburghu. Čína již dala najevo, že na summitu otázku ochranných cel položí na stůl. Světoví lídři včetně samého Obamy již dříve vyjádřili odhodlanost vzdorovat v kritické době globální recese obchodnímu protekcionismu.

Šéf Obamovy Národní hospodářské rady Larry Summers se v pondělí snažil hájit zavedení cel poukazem na to, že USA se snažily před tímto krokem dosáhnout s Pekingem o obchodu s pneumatikami dohodu. Zavedení cel bylo podle něj zodpovědným krokem, protože jednání selhala a USA mají právo se proti náhlému vzestupu dovozu z Číny bránit ochrannými opatřeními zakotvenými v dohodě.

Čína v pondělí obvinila Spojené státy, že zavedením vysokých cel na dovoz čínských pneumatik porušily pravidla světového obchodu. Peking proto oznámil, že požádá WTO o konzultace s USA, což je první krok v rámci mechanismu řešení obchodních sporů.

Na prohlášení amerických činitelů již dnes Peking reagoval. Mluvčí čínského ministerstva obchodu na tiskové konferenci prohlásil, že rozhodnutí zavést cla je z americké strany zneužitím dohodnutých ochranných opatření. Americká cla vysílají světu špatný signál, dodal mluvčí.

Čína v pondělí dala najevo, že v rámci antidumpingového řízení začne vyšetřovat dovoz kuřat a automobilových komponentů ze Spojených států. Hodnota tohoto obchodu zhruba odpovídá čínskému vývozu pneumatik do USA, což jsou asi dvě miliardy dolarů (35 miliard Kč) ročně, uvedli experti z čínského ministerstva obchodu. Mluví se také o možnosti dalších amerických kroků proti čínskému dovozu, což by mohlo vést k obchodní válce.

Obama na otázku CNBC, zda věří, že se dá zabránit obchodní válce, řekl: "Rozhodně. Myslím, že je v zájmu Číny i našem a také v zájmu světa vyhnout se protekcionismu."

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK