Japonské akcie mírně posílily, jen stabilní

15.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 15. září (ČTK) - Japonský akciový trh dnes po pondělním více než dvouprocentním propadu mírně oživil. Pomohl mu nárůst akcií vývozců, které podpořilo přerušení růstu jenu proti dolaru. Obchodování bylo rozkolísané a akcie se během dne občas dostávaly i do záporného pásma.

Hlavní tokijský index Nikkei 225 stoupl o 0,2 procenta na 10.217,62 bodu. Širší index Topix naopak stejným tempem oslabil.

Po pondělním poklesu se dařilo akciím vývozců jako Canon, které podpořilo mírné oslabení jinak silného jenu vůči dolaru. Trh se však obává, že jde jen o krátké oživení, a zisky tak zůstaly omezené. Akcie Japan Airlines dnes již nerostly, přestože se seznam zájemců o kapitálový vstup do ztrátového přepravce rozšířil o Air France-KLM.

Na devizovém trhu dolar mírně posílil vůči jenu a oživil z pondělního sedmiměsíčního minima. Jeho posílení však bylo vyvoláno jen krytím prodejních pozic a podle analytiků zatím celkový trend slábnutí dolaru trvá.

Ke konci tokijského obchodování dolar k jenu posílil o 0,2 procenta na 91,15 JPY a mírně se vzdálil od sedmiměsíčního minima 90,18 JPY. Vůči euru zůstal dolar beze změny na 1,4613 USD a stabilní byl také dolarový index vůči koši šesti měn.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK