ČSÚ: Ceny průmyslových výrobců v srpnu opět rekordně klesly

15.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. září (ČTK) - Ceny průmyslových výrobců v srpnu meziročně klesly po šesté v řadě, a to o 5,1 procenta, což je pošesté v řadě největší meziroční pokles od začátku sledování v roce 1991. Informoval o tom dnes Český statistický úřad.

Ceny zemědělských výrobců byly v srpnu meziročně nižší o 23,5 procenta a oproti červenci klesly o 5,9 procenta.

Srpnové ceny stavebních prací byly meziročně vyšší o 0,5 procenta, což je za celou dobu sledování od roku 1995 nejmenší meziroční růst, meziměsíčně naopak klesly o desetinu procenta.

Nejvýraznější vliv na meziroční pokles průmyslových výrobců mělo podle statistiků snížení cen obecných kovů a kovodělných výrobků o 19,1 procenta, koksárenských a rafinovaných ropných produktů o 31,2 procenta a potravinářských výrobků o 5,6 procenta. Vzrostly naopak především ceny elektřiny, plynu a páry o 10,9 procenta a o 6,9 procenta vzrostly také ceny vody, její úpravy a rozvodu a o 3,2 procenta nábytku a ostatních výrobků zpracovatelského průmyslu.

"Při hodnocení podle hlavních průmyslových skupin meziročně nejvíce klesly ceny meziproduktů o 10,6 procenta, nejvíce stouply ceny zboží dlouhodobé spotřeby o 1,8 procenta," doplnil ČSÚ.

V meziměsíčním srovnání srpnové ceny v průmyslu poprvé po pěti měsících vzrostly, a to o 0,2 procenta. Zvýšily se především ceny koksu a rafinovaných ropných produktů o 4,4 procenta, chemických látek a výrobků o 2,9 procenta a elektrických zařízení o 1,1 procenta. Klesly naopak zejména ceny obecných kovů a kovodělných výrobků o 0,6 procenta, potravinářských výrobků o 0,3 procenta a pryžových a plastových výrobků o 0,2 procenta.

V rostlinné výrobě klesly srpnové ceny v meziročním srovnání o 30,8 procenta, a to zejména v důsledku nižších cen obilovin o 35,8 procenta a olejnin o 34,5 procenta. Ceny brambor klesly o 25,6 procenta, ovoce o 20,2 procenta a zeleniny o 16,9 procenta. V živočišné výrobě byly ceny nižší o 14,3 procenta. Ceny mléka se snížily o 28 procent, drůbeže o 9,5 procenta a prasat o dvě procenta. Ceny vajec byly naopak vyšší o 4,4 procenta.

Oproti červenci se ceny v rostlinné výrobě snížily o 10,1 procenta, tentokrát v důsledku poklesu cen brambor o 26,6 procenta a chmele o 40,1 procenta. Ceny v živočišné výrobě se meziměsíčně snížily o 1,1 procenta, o jedno procento klesly ceny prasat, o 1,2 procenta ceny mléka a shodně o 2,1 procenta vajec a skotu.

Ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví byly v srpnu oproti loňskému srpnu nižší o 6,4 procenta, ve srovnání s předchozím měsícem se však nezměnily.

Ceny v tržních služeb v podnikatelské sféře byly meziročně vyšší o 1,2 procenta. Vzrostly hlavně ceny za reklamní služby a průzkum trhu o 8,7 procenta, za programování a poradenství o sedm procent a za administrativní a jiné podpůrné činnosti o 5,6 procenta. Na druhé straně klesly ceny za telekomunikační služby o 1,5 procenta a nákladní dopravu o 7,1 procenta.

Oproti červenci ceny tržních služeb v podnikatelské sféře byly naopak nižší o desetinu procenta. Ceny za reklamní služby a průzkum trhu se v meziměsíčním srovnání snížily o 0,2 procenta a architektonické a inženýrské služby o 0,4 procenta.

Ve 27 zemích Evropské unie se podle údajů uveřejněných Eurostatem ceny průmyslových výrobců za červenec meziročně snížily o 8,4 procenta a v meziměsíčním srovnání o jedno procento.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK