Jahn: Výroba aut v Česku by letos díky šrotovnému mohla vzrůst

15.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt nad Mohanem 15. září (zvláštní zpravodaj ČTK) - Výroba aut v Česku by letos díky evropskému šrotovnému mohla vzrůst k hranici jednoho milionu z loňských 950.000 vozů. V rozhovoru pro ČTK to dnes na autosalonu ve Frankfurtu řekl prezident Sdružení automobilového průmyslu Martin Jahn.

"Český autoprůmysl se s krizí vypořádal docela dobře. Škoda, TPCA, Hyundai i dodavatelé výrazně profitovali z evropského šrotovného, a proto ten dopad včetně propouštění nebyl tak tragickým, jak se začátku očekávalo," uvedl. Většině firem se podle něj povedlo vyrovnat výpadky výroby ze začátku roku snižováním nákladů a nikoliv jen propouštěním.

Přes to, že výroba poroste, tržby tuzemských automobilek by letos měly až o desetinu klesnout. "Všechny značky výrazně snížily ceny, zavedly akční modely, a proto na tom s tržbami nebudeme tak dobře jako s prodeji. To se navíc promítá do finanční situace automobilek," dodal Jahn.

Firmy v automobilovém průmyslu loni utržily 707 miliard Kč. Automobilky od poloviny loňského roku do letošního pololetí propustily na 11.000 kmenových zaměstnanců a 8000 agenturních pracovníků z celkem 128.500 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK