Elmarco uvedlo na trh nový typ linky na výrobu nanovláken

15.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Liberec 15. září (ČTK) - Nový typ linky na výrobu nanovlákenných materiálů uvedla na trh liberecká společnost Elmarco. Takzvaná anorganická linka je dosud jediným podobným zařízením na světě. Unikátní zařízení bude pracovat v České republice - koupila ho pražská firma Kertak Nanotechnology. Materiál, který bude vyrábět, najde uplatnění v kosmetickém průmyslu nebo v solárních článcích. ČTK o tom dnes informoval jednatel firmy Elmarco Ladislav Mareš.

Anorganická nanovlákna a jejich aplikace do finálních produktů jsou předpokladem pro vznik takzvaných zelených produktů - výrobků šetrných k životnímu prostředí a využívajících i alternativních zdrojů energie.

"Naše firma je první na světě, která začíná v průmyslovém měřítku vyrábět anorganická nanovlákna, jako například oxid titaničitý nebo lithium titanát," řekl jednatel Kertak Nanotechnology Ladislav Jandáček. S těmito materiály se podle něj lze setkat zejména v kosmetických přípravcích nebo při přeměně slunečního záření na elektrickou energii. Využít je ale lze například v oblasti ukládání elektrické energie, zdokonalování katalyzátorů a účinnosti chemických zařízení. Uplatní se i při řešení pohonu hybridních vozidel nebo ve zdrojích energie pro špičkové elektronické přístroje.

Kertak Nanotechnology je mladou společností, která vznikla v letošním roce z firmy Kertak Group. Pořízením nové linky chce posílit svou pozici v oblasti výroby nanomateriálů. "Věříme, že ve spolupráci s vědeckými pracovišti a firmou Elmarco budeme i do budoucna dodavatelem špičkových produktů z oblasti nanovláken," dodal Jandáček.

Liberecké Elmarco vzniklo v roce 2000 jako stoprocentně česká firma. Předloni v říjnu ale koupilo šestadvacetiprocentní podíl švýcarsko-francouzské sdružení investičních fondů - Banexi Ventures, TAT Capital Partners a Alpha Associetes. Firma je lídrem ve vývoji materiálů z nanovláken, jejich aplikací a strojů k jejich průmyslové produkci. Letos v lednu Elmarco v Liberci otevřelo nové výzkumné a vývojové centrum, do jehož výstavby a vybavení investovalo kolem 190 milionů korun, když 75 milionů získalo z evropských fondů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK