Koruna dnes mírně posílila, na zprávu o volbách nereagovala

15.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. září (ČTK) - Koruna dnes mírně zpevnila k oběma hlavním světovým měnám, na zprávu o dalším odkladu sněmovních voleb nereagovala. Krátce po 16:30 se obchodovala ve srovnání s pondělním závěrem k euru o deset haléřů silnější na 25,38 Kč/EUR. K dolaru si koruna připsala dva haléře na 17,38 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

Podle Jiřího Škopa z investičního bankovnictví Komerční banky koruna dnes vůči euru posílila v souladu s vývojem na okolních regionálních měnách. "Kurz koruny vůči euru se tak posunul z ranních úrovní nad 25,50 až na 25,32 Kč/EUR, což byl nejnižší obchod na mezibankovním trhu. Později koruna část svých zisků zkorigovala," uvedl Škop. Na politické události podle něj kurz nereagoval.

"Finanční trhy dnes ignorovaly informaci, že z předčasných voleb sešlo. Veřejné finance by v katastrofálním stavu zůstaly i s předčasnými volbami," uvedla ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová. Koruna podle ní "vesele posilovala" bez ohledu na politiky. "Následovala tak okolní středoevropské měny. Posiloval polský zlotý i maďarský forint," doplnila.

Dlouhodobě má podle Šichtařové koruna prostor k posílení nejen díky optimismu na středoevropském trhu, ale také fundamentálně. Podporovat ji prý bude jak přebytek zahraničního obchodu, tak pokračující konvergence se západní Evropou. "Průměrný kurz koruny pro rok 2010 proto vidíme stále kolem 23,90 Kč/EUR," dodala.

Konání voleb do Poslanecké sněmovny se po dnešku vzdálilo poté, co se sociální demokracie vyslovila pro uspořádání voleb až v řádném termínu na jaře roku 2010 a poslanci následně nesouhlasili s hlasováním o rozpuštění sněmovny. "Pro ekonomiku z toho plyne, že dlouhodobě žijeme ve velké nejistotě. I když je nějaké ekonomické opatření přijato, není jasné, za jak dlouhou dobu bude zase zrušeno. Žádné opatření nemá šanci působit dlouhodobě," doplnila Šichtařová.

Časté střídání vlád a vysoká frekvence voleb podle Šichtařové nutně vede k uvolněné předvolební rozhazovačnosti. "Nic z toho není pro ekonomiku dobré. Současně ale to znamená, že žádná z vlád nemá šanci uskutečnit zásadní změny ekonomického rámce, takže ani nové volby nikdy neznamenají žádné velké zemětřesení," dodala Šichtařová. Z tohoto pohledu je prý pro ekonomiku v podstatě jedno, zda se volby uskuteční během jednoho nebo osmi měsíců.

Výkony evropských trhů jsou dnes podle analytika společnosti Patria Finance Tomáše Vlka nepřesvědčivé a americký Wall Street se po otevření pohybuje kolem nuly. "Data z americké ekonomiky byla příznivá, ale akcie k růstu nedokázala nenaladit. Stejně tak neuškodila dolaru, který dokonce v první reakci posílil a po přestávce znovu ukázal, že vliv averze k riziku už nemusí být tak silný," dodal Vlk.

Krátce po 16:30 se americký dolar vůči euru obchodoval na 1,4603 USD/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK