Řežábek: Rostoucí schodek rozpočtu může vést ke zvýšení sazeb

16.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. září (ČTK) - Rostoucí deficit státního rozpočtu by mohl podle člena bankovní rady České národní banky Pavla Řežábka centrální banku přimět ke zvýšení sazeb dříve, než se ekonomika dostane z recese. Řežábek to uvedl v rozhovoru pro agenturu Bloomberg, který zveřejnila ČNB na internetu. V Česku jsou nyní úrokové sazby na historicky nejnižší úrovni, základní sazba je 1,25 procenta.

Vláda schválila pro příští rok státní rozpočet s rekordním deficitem 230 miliard korun, což znamená deficit veřejných financí nad sedm procent hrubého domácího produktu. Zároveň se ale kabinet Jana Fischer snaží prosadit úsporný balíček, který by schodek rozpočetu snížil na přibližně 170 miliard korun. Ohledně úspor, s kterými premiér svázal další osud své vlády, zatím nepanuje politická shoda.

"Rozpočtový výhled mě jistě donutí více se zdráhat ponechat sazby nízko. Pokud by se makroekonomická pozice zhoršila, představovaly by nízké sazby významnější riziko," řekl Řežábek.

Vysoké schodky rozpočtu se mohou podle něj negativně podepsat na důvěryhodnosti České republiky u poskytovatelů úvěrů. "To může vyvolat zvýšení nominálních úrokových sazeb, což bezesporu nechci, a proto vyslovuji silnější a silnější varování," uvedl centrální bankéř.

Další snížení úrokových sazeb by podle Řežábka nijak výrazně nepřispělo ke zotavení tuzemské ekonomiky. Větší dopad na zotavení by měla mít stabilita hospodářského prostředí, které lze dosáhnout pomocí rozpočtové politiky.

Inflace by v blízké budoucnosti neměla podle Řežábka být problémem. Rostoucí nezaměstnanost totiž udrží podle něj poptávkové tlaky pod kontrolou. Právě snížení úrokových sazeb by navíc podle něj mohlo po oživení ekonomiky vést k růstu cen.

O dalším nastavení měnové politiky bude bankovní rada České národní banky jednat 24. září.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK