Vláda schválila rozpočet fondu dopravy s výdaji 96 miliard

16.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. září (ČTK) - Vláda na dnešním jednání schválila rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury na příští rok. Schválený návrh počítá s rekordními výdaji ve výši 96 miliard korun. Na tiskové konferenci po jednání kabinetu to uvedl ministr dopravy Gustáv Slamečka. Návrhem se bude nyní zabývat parlament. Letos je v rozpočtu fondu 83 miliard korun.

Rozpočet fondu má několik částí. Stát přispěje 36 miliardami, stejná suma přiteče do SFDI z evropských fondů. Na předminulém zasedání vláda schválila navýšení o dalších 12 miliard korun z prodeje dluhopisů, rovněž 12 miliard Kč získá fond z úvěru od Evropské investiční banky.

Celý výnos z dluhopisů dostane Ředitelství silnic a dálnic, celkem přes něj proteče na výstavbu a údržbu 62 miliard. Správa železniční dopravní cesty dostane celkem 29 miliard korun. Na výstavbu a údržbu vodních cest se počítá se dvěma miliardami.

Podle ministra dopravy Gustáva Slamečky chybí rozpočtu přes rekordní sumu k ideálnímu stavu dalších zhruba 20 miliard z národních zdrojů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK