Poděbradské Sklárny Bohemia obnoví provoz později, v půlce října

17.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Poděbrady 17. září (ČTK) - Zhruba o dva týdny později oproti původnímu termínu obnoví poděbradské Sklárny Bohemia výrobu. Mělo by se tak stát 15. října. Důvodem zpoždění jsou nutné opravy na výrobních zařízeních. Již nyní podnik ze zkrachovalé skupiny Bohemia Crystalex Trading (BCT) nabírá zaměstnance, ve sklárnách jich pracuje přes 100. Je to však podstatně méně než před rokem, kdy byla ve sklárnách přerušena výroba. To se poté celkově projevilo na životě ve čtrnáctitisícovém městě, zjistila ČTK.

"Sklárny byly před rokem vlastně největším zaměstnavatelem v regionu, takže jejich zavření mělo logický dopad na celé město," řekl ČTK starosta Jozef Ďurčanský. Podle něj se ukončení výroby skla projevilo například nižší návštěvností některých restauračních zařízení. "Pokud o práci přijde najednou nějakých 400 lidí, z nichž většina má rodinu a jedno až dvě děti, pak je vlastně poznamenaných více než 1200 lidí. Ti pak samozřejmě šetří a nejdou si sednout někam na večeři," sdělil Ďurčanský.

Po zavření skláren začala poděbradská radnice nabízet propuštěným sklářům bezúročné půjčky. Této možnosti využilo asi 30 lidí. "Všichni je stále splácí, někteří s tím ale mají problém," podotkl starosta. Město také kvůli ekonomické krizi zaznamenalo od loňského roku výpadky daňových příjmů. "Netýká se to však pouze skláren, je těžké určit, kolik peněz na daních nás jejich zavření stálo, protože se jedná o sdílené daně," dodal Ďurčanský.

Situace by se měla zlepšit s plánovaným obnovením provozu. K tomu má dojít v polovině října. "Důvodem zhruba dvoutýdenního zpoždění jsou běžné provozní věci. Zjistili jsme nějaké závady, které bude třeba odstranit," řekl ČTK Pavel Louda, předseda dozorčí rady společnosti Crystal BOHEMIA, která podnik za 61 milionů odkoupila. Již nyní v podniku dělá 108 zaměstnanců, kteří sklárny připravují na obnovu výroby případně se starají o expedici zboží, které ve skladech zůstalo z doby před uzavřením. "Naším záměrem je přijmout 250 lidí v první fázi. Poté budeme nabírat další podle aktuálních potřeb," dodal Louda.

V momentě uzavření podniku v něm pracovalo zhruba 440 lidí. Většina z nich skončila v registru nymburského úřadu práce. V současné době jich však nezaměstnaných zůstává jen několik desítek, u mnohých z nich je navíc pravděpodobné, že najdou zaměstnání v novém provozu. "Sklárny už nyní dělají postupný nábor. Například od pondělí tam nastoupilo dalších šest lidí. Jedná se hlavně o profese jako je strojník nebo seřizovač sklářských zařízení," řekl ČTK vedoucí odboru trhu práce z nymburského pracovního úřadu Pavel Krpálek.

Podle něj je těžké přesně určit, kolik lidí, jejichž posledním zaměstnavatelem byly právě poděbradské sklárny, stále v evidenci zůstává. "Nijak speciálně to nesledujeme. Část lidí spadala pod kolínský úřad práce, velká část si jich také našla již novou práci. Někteří byli nejprve u nás, pak šli do nového zaměstnání a odtamtud se teď vracejí zase do skláren," dodal Krpálek.

Sklárny Bohemia začaly fungovat v roce 1877. Během své existence už několikrát přerušily provoz. Poprvé kvůli dluhům v roce 1886, během krize v 30. letech měla být továrna zbourána. Velká modernizace nastala v 50. letech, v roce 1993 byly sklárny privatizovány a v roce 1999 se staly součástí skupiny BCT. Ta je od loňského září kvůli nedostatku provozního kapitálu v insolvenčním řízení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK