Úřady v USA vyšetřují pozadí akvizice banky Merrill Lynch

17.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 17. září (ČTK) - Nejvyšší státní zástupce New Yorku Andrew Cuomo si dal předvolat pět bývalých a současných ředitelů Bank of America. Zajímá ho, co manažeři největší americké banky věděli o potížích Merrill Lynch, než ji Bank of America na přelomu roku koupila. Uvedl to dnes informovaný zdroj, který si přál zůstat v anonymitě.

Státní zástupce rozeslal obsílky ve středu ráno, aby zjistil, co nejvyšší vedení Bank of America vědělo a kdy to zjistilo, prozradil zdroj. Podle listu Wall Street Journal jde o pět členů auditového výboru banky z konce minulého roku. Dva z nich v radě ředitelů banky ještě jsou: Walter Massey jako její předseda a Thomas May, který auditovému výboru předsedal. Zbývající trojici podle listu tvoří Tommy Franks, William Barnet a John Collins.

Cuomo chce vědět, zda ředitelé Bank of America loni v listopadu a prosinci věděli o rostoucích ztrátách Merrill Lynch, když Bank of America jejím zaměstnancům schválila odměny v miliardách dolarů. Zdroj uvedl, že podrobnosti o tomto kroku by měly být odhaleny akcionářům. Ze 16 tehdejších ředitelů Bank of America může být podle zdroje předvolána k výpovědi většina, ne-li všichni.

"Ředitelé se zpovídají akcionářům, kteří je zvolili," řekl ředitel Morinova centra pro bankovní a finanční právo Bostonské univerzity Cornelius Hurley. "Dělat věci správné je předpis a pokud někdo nařídí dělat věci špatné, nezbavuje je to zodpovědnosti," dodal.

Cuomo pohrozil, že pošle představitele Bank of America včetně jejich právníků před soud za neochotu odkrýt podrobnosti akvizice z loňského 5. prosince. Týká se to i generálního ředitele Kennetha Lewise.

Ani jeden z 16 ředitelů banky z doby fúze nebyl k zastižení ani nereagoval na prosbu, aby zavolal zpět, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK