Středoevropské burzy se spojily do CEE Stock Exchange Group

17.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. září (ČTK) - Vídeňská burza a burzy v Praze, Budapešti a Lublani se spojily do skupiny CEE Stock Exchange Group (CEESEG). Skupina tvoří zhruba dvě třetiny akciových obchodů v regionu střední a východní Evropy a od dnešního dne zavedla dva nové společné indexy. V tiskové zprávě to oznámila pražská burza, kterou koupila vídeňská burza vloni.

Průměrný měsíční objem akciových obchodů skupiny se pohybuje kolem 11 miliard eur, v přepočtu asi 275 miliard korun. Tržní hodnota akcií skupiny, tedy součin ceny akcií a počtu obchodovaných akcií, činí přibližně 128 miliard eur, asi 3,2 bilionu korun.

Samotná pražská burza v srpnu vykázala objem obchodů s akciemi 55 miliard korun, což byl nejlepší letošní výsledek. Současná tržní kapitalizace v Praze obchodovaných emisí se pohybuje kolem 1,3 bilionu korun.

Z nových indexů je CEETX tvořený z 25 nejvíce obchodovaných akcií ve skupině. Tento index je možné využít jako podklad pro strukturované produkty a pro standardizované derivátové nástroje. Index CEESEG zahrnuje největší akciové indexy jednotlivých burz ATX, BUX, PX a SBITOP a slouží jako srovnávací měřítko pro investory a vyjadřuje vývoj kapitálových trhů celé skupiny.

Burzy skupiny společně vytvářejí 52 indexů zahrnujících region střední a východní Evropy, země Společenství nezávislých států a Číny.

Skupina plánuje i další změny. Dlouhodobou vizí mimo jiné je, aby obchodníci po celém světě mohli obchodovat na všech trzích burz CEESEG za stejných podmínek včetně jednotného vypořádání v eurech.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK