Analytici: Posilování koruny může ještě chvíli vydržet

17.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. září (ČTK) - Současné posilování české měny je podle analytiků oslovených ČTK taženo především optimistickou náladou investorů na světových trzích a ještě nějakou chvíli může pokračovat. Zároveň ovšem řada ekonomů upozorňuje, že zpevňování koruny nemá opodstatnění ve stavu tuzemské ekonomiky, a spíše očekávají do konce roku oslabení kurzu. Vývoj ovšem bude záviset na rychlosti ekonomického oživení, upozorňují analytici.

Koruna dnes ráno posílila pod hranici 25,00 Kč/EUR a 17,00 Kč/USD. Vůči euru se tak dostala na nejsilnější hodnotu od loňského listopadu a k dolaru od loňského září.

"Posilování koruny je dáno především vývojem na globálních trzích, který podporuje všechny měny ve středoevropském regionu. Minoritním faktorem, který na korunu mohl mírně pozitivně zapůsobit, byl domácí politický vývoj, který dal odkladem voleb paradoxně trhu naději, že schválený rozpočtový deficit bude nižší, než se čekalo," uvedl analytik ČSOB Jan Čermák.

Do konce roku podle něj existuje prostor, aby se díky makroekonomickým údajům dařilo rozvíjejícím se zemím. "V následujících týdnech vidíme prostor pro posílení koruny k úrovni 24,80 Kč/EUR," uvedl.

Optimisticky vidí vývoj koruny i analytik Next Finance Vladimír Pikora. "Spekulanti naskočili na globální vlnu optimismu. Na stejné vlně se veze polský zlotý i maďarský forint," uvedl. Do roka by podle něj měla česká měna zpevnit na 23,70 koruny za euro. V následujícím měsíci rovněž očekává posílení, které ovšem bude několikrát přerušeno kvůli obavě investorů z krize v Pobaltí a stavu veřejných financí.

Naopak podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka je koruna silnější, než by odpovídalo jejímu optimálnímu kurzu. Proto na konci roku očekává korunu na 25,60 Kč/EUR. "Zatím panuje optimismus, že dojde k rychlé nápravě, což korunu podporuje," uvedl. Zároveň ale upozornil, že stále existuje riziko horšího vývoje. "Pokud by se začalo projevovat, že se situace nezlepšuje tak rychle, koruna by se pravděpodobně dostala pod tlak stejně jako akcie nebo komodity," dodal.

Oslabení nad 26 korun za euro pak očekává analytik Citibank Jaromír Šindel. Současné posílení je podle něj spíše odrazem vývoje eura k dolaru než pozitivních impulzů z české ekonomiky. V polovině roku 2010 dokonce očekává korunu slabší na 26,70 Kč/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK