Zaměstnanci agentury AFP stávkují kvůli chystané změně statusu

17.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 17. září (zpravodaj ČTK) - Zaměstnanci francouzské tiskové agentury Agence France Presse (AFP) vstoupili dnes do několikahodinové stávky kvůli chystané změně jejího statusu. Její vedení chce z veřejnoprávního média učinit akciovou společnost, která by sice zůstala ve vlastnictví státu, ale která by podle jeho názoru mohla lépe operovat na trhu jako klasický právní subjekt.

Agentura upozornila své odběratele, že mezi 14:00 a 20:00 budou dostávat jen krátké a naléhavé zprávy v případě vážných událostí. Do stávky se zapojili na výzvu několika odborových organizací redaktoři pokrývající domácí zpravodajství, technický a administrativní personál.

AFP je ve finančních těžkostech. Obchodní oddělení agentury odhaduje, že v rozpočtu pro rok 2009 bude chybět 2,4 milionu eur (68 milionů Kč). Ztráta by se mohla prohloubit až na pět milionů (141,8 milionu Kč) mimo jiné kvůli propadu příjmů od regionálních deníků a nákladům na multimedializaci zpravodajství.

Podle týdeníku Le Point nestojí za změnami francouzský prezident Nicolas Sarkozy, který má vůči ní své výhrady a který způsobil průvan v dalších státních sdělovacích prostředcích, ale generální ředitel AFP Pierre Louette. Muž, který je v čele agentury od roku 2005, prý přesvědčuje vládu, že by agentura měla přijít o svůj zvláštní status daný ze zákona z roku 1957.

Na jeho základě totiž nemá AFP akcionáře a ani nemůže mít vlastní kapitál. Podle názoru nynějšího vedení agentury tato situace svazuje firmě ruce a brání jejímu rozvoji. Nemůže se pouštět do strategických akvizicí a může si leda půjčovat od státu, aby pokryla své ztráty, což může kalit její obraz coby nezávislého média. Stát platí paušál za zpravodajství AFP 110 milionů eur ročně (2,75 miliardy Kč), což je přes polovinu příjmů.

Podle odborů ale problémy agentury souvisí spíše s politickým tlakem vlády. Agentura se totiž zavázala státu pro období 2009 až 2013 zvyšovat komerční příjmy o 4,7 procenta ročně. Zvýšit by se tak měly ze 168 milionů na 203 milionů. S téměř 40 procenty předplatného je stát vedle tisku největším klientem agentury a ročně zvyšuje příspěvek o 1,8 procenta. Pokud personální náklady agentury nemají překračovat 2,84 procenta ročně, musí přijít propouštění.

AFP plánuje modernizaci a sází mimo jiné na multimedializaci zpravodajství. Deset procent jejích redaktorů se má proto přeorientovat na "nové priority". Do nového systému multimediální produkce chce agentura investovat 30 milionů eur, z nichž dvě třetiny má pokrýt stát.

AFP patří spolu s původně britskou Reuters a americkou Associated Press k nejvýznamnějším světovým tiskovým agenturám. Působí ve 165 zemích světa a pracuje pro ni 2900 novinářů 80 národností. Denně vydává v průměru 5000 zpráv v šesti různých jazycích a 2000 fotografií. Vyprodukuje také 500 videozáznamů měsíčně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK