Americké akcie v poledne díky statistice vzrostly

17.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 17. září (ČTK) - Americké akcie se dopoledne pohybovaly v úzkém rozpětí oběma směry, v poledne se jim podařilo připsat mírný zisk. Příznivé statistické údaje převážily nad zprávou firmy FedEx, která uvedla, že globální ekonomická recese stále ohrožuje její zasilatelské aktivity.

Všechny tři indexy v poledne místního času (18:00 SELČ) stouply o 0,1 procenta. Index Dow Jones vzrostl o 3,25 bodu na 9794,96 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 posílil o 0,62 bodu na 1068,14 bodu. Index technologického trhu Nasdaq stoupl o 1,29 bodu na 2131,86 bodu.

Zájem o akcie vyvolaly příznivé statistické zprávy. Počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti za poslední týden nečekaně klesl. Zahájená výstavba nových rodinných a bytových domů ve Spojených státech vzrostla v srpnu na nejvyšší úroveň za devět měsíců. Stejně tak se nejvýše od loňského listopadu dostal počet stavebních povolení. Příznivá byla i regionální zpráva o podnikatelské aktivitě, která byla v září nejvyšší od července 2007.

Zasilatelská společnost FedEx však dnes varovala, že její zisk zůstane kvůli recesi slabý nejméně do konce roku. FedEx je podobně jako její hlavní konkurent United Parcel Service (UPS) považován za ukazatel ekonomické aktivity ve Spojených státech. Pokud se ekonomice daří dobře, posílají firmy i spotřebitelé více zásilek, zatímco v době hospodářské recese počet zásilek klesá.

FedEx také oznámil, že jeho zisk za červen až srpen klesl o 53 procent a tržby o 20 procent. Akcie firmy tak dopoledne ztrácely téměř dvě procenta, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK