Krize přinutila farmáře v Čeladné koupit automat na mléko

17.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Čeladná (Frýdecko-Místecko) 17. září (ČTK) - Načepovat si z automatu čerstvě nadojené mléko mají možnost obyvatelé a návštěvníci Čeladné na Frýdecko-Místecku. Přístroj visí od konce června na budově kravína firmy Gajďak, kam se mléko dostává přímo ze sběrné nádoby. Mléčná farma investovala do nákupu automatu kvůli krizi, kterou vyvolala nízká výkupní cena mléka, řekl ČTK majitel firmy Jiří Kovalík.

"Je mléčná krize. Výkupní cena mléka je už rok pod šesti korunami za litr, což je likvidační. V automatu ho prodávám za 12 korun," vysvětlil farmář, který hospodaří v beskydské vesnici Čeladná od roku 1994 a chová stádo 70 až 80 krav.

Devadesát procent produkce, což je denně 1300 až 1400 litrů, dodává farma Mlékárně Kunín. Zbytek se během dne prodá v automatu, což je podle Kotalíka málo. Jeho cílem je vyčepovat přes automat polovinu produkce.

"Nejsem spokojen. V budoucnu chci proto koupit další automat, který bude umístěn mimo farmu, například na náměstí v Čeladné. Musím prodávat přes automaty alespoň 500 litrů, jinak dobytek začne odcházet na jatka. Za šest korun se mléko dělat nedá, když voda v plastu stojí mnohdy osm a více korun," uvedl Kovalík.

Lidé podle Kotalíka přijdou na mléko z automatu ze zvědavosti, někteří se vracejí, někteří jsou nadšení. Mezi stálými zákazníky je i místostarostka Věra Golová. "Zdá se mi, že je to dost využíváno, navštěvuje to dost lidí i třeba ze sousedství," řekla ČTK. V letních měsících si tam našli cestu i rekreanti z chatové oblasti, která je přímo za statkem. "Po prázdninách prodeje poklesly o 50 až 100 litrů za den. Zatím se to ale pořád jakžtakž drží," poznamenal Kovalík.

Pořízení automatu od českého výrobce a soukromého zemědělce Jaroslava Koukala vyšlo farmáře na 55.000 korun, ale musely se dělat úpravy a bylo třeba pořídit k němu vlastní lednici. Přístroj funguje tak, že zákazník k němu přistaví vlastní láhev, propláchne vodou a vhodí mince. Automat pak načepuje tolik mléka, zchlazeného na čtyři až pět stupňů, kolik si zákazník zaplatí. Mince se nevrací.

Naopak velcí chovatelé krav v Moravskoslezském kraji nemají o prodejní automaty na mléko zájem. "Pro velkovýrobce mléka nad 10.000 litrů denní dodávky je to nesmyslné. Těch pár korun, které by získali prodejem mléka z automatu, jim nic nevyřeší. Pořizovací investice je vysoká, kdo by do toho dával peníze, když to za půl roku může být jinak," řekl ČTK ředitel zemědělské firmy ZP Otice Oldřich Planka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK