Americké akcie klesly, dolar k euru nejníže za rok

18.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 18. září (ČTK) - Americké akcie ve čtvrtek po třech dnech růstu navzdory příznivým statistickým údajům oslabily. Investoři prodávali akcie v obavách, že růst v posledních dnech byl příliš vysoký. Nejhůře se vedlo finančním a energetickým společnostem, které naopak v posledních dnech silně rostly.

V závěru obchodování index Dow Jones oslabil o 7,79 bodu, tedy 0,08 procenta, na 9783,92 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 klesl o 3,27 bodu, neboli 0,31 procenta, na 1065,49 bodu. Index technologického trhu Nasdaq ztratil 6,4 bodu, čili 0,3 procenta, a uzavřel na 2126,75 bodu.

Mezi ztrátové společnosti se zařadily finanční American Express či ropná Exxon Mobil. Kvůli slabým výsledkům hospodaření a horšímu výhledu klesla i zasilatelská společnosti FedEx. Ke ztrátám Nasdaqu nejvíce přispěla softwarová společnost Oracle, jejíž výsledky hospodaření byly pod očekáváním analytiků. Zpráva o získání nových peněz na provoz naopak pomohla nahoru letecké společnosti AMR.

Čtvrteční statistické zprávy ukázaly, že počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti za poslední týden nečekaně klesl. Zahájená výstavba nových rodinných a bytových domů ve Spojených státech vzrostla v srpnu na nejvyšší úroveň za devět měsíců. Stejně tak se nejvýše od loňského listopadu dostal počet stavebních povolení. Příznivá byla i regionální zpráva o podnikatelské aktivitě, která byla v září nejvyšší od července.

Pozitivní statistické údaje zvýšily zájem investorů o rizikovější investice a poslaly dolů dolar. Ten se vůči euru propadl až na nejnižší hodnotu za poslední rok. V závěru obchodování euro vůči dolaru posílilo o 0,2 procenta na 1,4738 USD, když předtím stouplo až na 1,4766 USD, nejvýše od loňského září. Vůči jenu euro vzrostlo o 0,5 procenta na 134,31 JPY. Dolar k jenu posílil o 0,3 procenta na 91,11 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK