AvtoVAZ chce vytvořit společný podnik s Renaultem a Nissanem

18.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Soči 18. září (ČTK) - Ruská automobilka AvtoVAZ se chystá vytvořit společný podnik s francouzsko-japonskou aliancí koncernů Renault a Nissan. Uvedl to na investičním fóru v Soči generální ředitel ruské firmy Igor Komarov. Renault vlastní v ruském koncernu čtvrtinový podíl.

AvtoVAZ je největší ruská automobilka a kvůli ekonomické krizi a slabé poptávce má potíže. Podnik tento týden oznámil, že propustí 5000 zaměstnanců, což odpovídá pěti procentům jeho celkové pracovní síly. Běžný pracovní týden v továrnách chce AvtoVAZ obnovit od poloviny prosince.

Poptávka po automobilech v Rusku v letošním roce klesla o více než polovinu. Rozsáhlá propouštění a snižování mezd v důsledku hospodářské a finanční krize nutí řadu Rusů omezovat výdaje. Prodej aut tlačí dolů rovněž neochota bank poskytovat úvěry. Rusko proto uvažuje o zavedení vlastního systému šrotovného, napsala agentura Reuters.

Ruská vláda se rozhodla sdružit své velké podíly v několika předních automobilkách, včetně firem AvtoVAZ a Kamaz, do holdingové společnosti. Podle analytiků by součástí nového holdingu mohl být i podíl ruské banky Sberbank v německém Opelu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK