Exportéři žádají po vládě rozpočet s deficitem nejvýš 150 mld. Kč

18.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mladé Buky (Trutnovsko) 18. září (ČTK) - Asociace exportérů vyzvala vládu, aby na příští rok připravila státní rozpočet s deficitem maximálně 150 miliard korun. Vláda by také podle exportérů měla zahájit práce na důchodové a zdravotní reformě. Řekl to předseda Asociace exportérů Jiří Grund.

"Doporučujeme využití existence úřednické vlády k realizaci nutných, politicky nepopulárních opatření," uvedli exportéři. Cílem vlády by podle Grunda mělo být to, aby v roce 2011 schodek veřejných financí nepřesáhl tři procenta HDP. Podle jednoho z takzvaných maastrichtských kriterií je právě schodek do tří procent podmínkou pro přijetí eura.

Exportéři také upozornili, že nyní dochází ke spekulativním nákupům a posilování kurzu české koruny. "To bezprostředně ohrožuje podstatnou část českého průmyslu a cestovního ruchu," uvedl Grund.

Vláda by chtěla soubor rozpočtových opatření omezených na rok 2010 schválit v pondělí. Bez jejich přijetí rozpočet počítá s rekordním schodkem 230 miliard korun. Vláda spojuje s přijetím škrtů svou budoucnost. Poslanecká sněmovna bude o vládním úsporném balíčku jednat ve čtvrtek 24. září.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK