Pražská burza v týdnu obnovila růst, akcie CME přidaly 15,4 pct

18.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. září (ČTK) - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu obnovily růst, když následovaly vývoj především amerických burz. Středem pozornosti investorů byly akcie mediální skupiny CME, jež vyrostly o 15,4 procenta na 661 korun. Hlavní index PX získal 1,24 procenta na 1155,6 bodu. Výsledky převzala ČTK z burzy.

Analytici sice upozorňují na obtížně udržitelné zisky akcií z posledního půlroku, ale americké burzy na to nebraly ohled a posunuly se na roční maxima. "Důvodem je optimismus, který v těchto dnech vládne na trhu, a zprávy o tom, že americká ekonomika se zlepšuje a stabilizuje," uvedli analytici Saxo Bank.

Příznivé signály se objevily i pro střední Evropu. Analytici firmy Credit Suisse doporučili zvýšit držení českých, polských a maďarských akcií a globálně dávají předost akciím před dluhopisy. Nejasná politická situace v Česku po zrušení předčasných parlamentních voleb a rostoucí schodek státního rozpočtu na burzu takřka nepůsobily.

Podporou pro akcie CME byl domovský americký trh Nasdaq, kde byla po akciích tohoto majitele televize Nova silná poptávka. "Je to spojeno s euforií na trzích a s návratem peněz do mediálního segmentu," uvedl Michal Semotan z J&T Bank. Analytici KBC Securities zvýšili doporučení k akciím CME na stupeň "držet" z minulého "prodat" a zvedli cílovou cenu na 30,8 dolaru (asi 526 Kč).

Zájem byl i o akcie Komerční banky, které vyrostly o 9,2 procenta na 3550 korun. Naopak akcie skupiny Erste klesly o 1,2 procenta na 733 korun. Analytici firmy Goldman Sachs přitom vylepšili ocenění akcií Erste na 30 eur (zhruba 754 Kč) z původních 26,3 eura.

Daleko nejvíce obchodované byly akcie energetické skupiny ČEZ, které spadly o 3,1 procenta na 908 korun. Pokles po vypršení nároku na dividendu zastavily akcie operátora Telefónica O2 a získaly 0,2 procenta na 436 korun. Banka UniCredit navýšila doporučení k akciím Telefóniky na stupeň "koupit" z "držet", cílovou cenu ponechala 485 korun na akcii.

Očekávaný pokles postihl akcie textilní firmy Pegas Nonwovens, které bez nároku na získání dividendy zhruba 23 korun na akcii před zdaněním odepsaly dvě procenta na 469 korun.

Od pondělí budou mít akcie v indexu PX nové váhy upravené v rámci pravidelné aktualizace. Zatímco podíl akcií ČEZ stoupne z méně než pětiny na 25 procent, zastoupení Erste naopak poklesne z nynějších zhruba 29 procent na 25 procent. Zvýší se i zastoupení akcií Telefóniky (na 18,8 procenta), sníží naopak váha CME (na 3,8 procenta). Index PX se bude nadále počítat z 13 emisí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK