Americké akcie obnovily růst, makléři zvyšují doporučení

18.09.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 18. září (ČTK) - Americký akciový trh v první části dnešního obchodování obnovil růstový trend, který se ve čtvrtek přerušil. Vedle posledních příznivých ekonomických statistik se o to zasloužila hlavně zlepšená makléřská doporučení vůči akciím firem z několika sektorů. Nejvíce díky tomu získal výrobce spotřebního zboží Procter & Gamble.

Dow Jonesův index v poledne newyorského času posílil o 0,3 procenta na 9811,58 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 stoupl o 0,1 procenta na 1066,36 bodu. Index technologického trhu Nasdaq zpevnil také o 0,1 procenta na 2128,18 bodu. Americké akcie dnes rostou osmý den z posledních desíti.

Kurz akcií Procter & Gamble vyskočil o 3,2 procenta a k růstu indexu Dow Jones přispěl ze všech 30 složek nejvíce. Trh reagoval na to, že Citigroup zvýšila doporučení vůči tomuto titulu na "koupit" s odůvodněním, že P&G je připravena snížit ceny, aby získala zpět podíl na trhu.

Díky lepším doporučením rostly i akcie ropné společnosti Chevron a stavebních firem Toll Brothers a KB Home, které podpořily vyhlídky na pokračující oživování stavebního trhu. "Zlepšená makléřská doporučení přicházejí proto, že trh jde nahoru," komentoval to pro agenturu Reuters Warren Simpson, ředitel fondu Stephens Capital Management.

Americké akcie v minulých dnech rostly s podporou příznivých statistických zpráv. Ty potvrzovaly, že největší světová ekonomika zažívá postupné oživování z recese.

Dnešek je dnem, kdy vyprší čtyři různé druhy čtvrtletních termínových a opčních kontraktů. To může vést ke zvýšeným objemům obchodování a většímu kolísání kurzů, protože velký počet obchodníků bude likvidovat dosavadní pozice.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK